To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Najboljši namigi za pripravo finih ragujev, zvitkov in pečenk

Najboljši namigi za pripravo finih ragujev, zvitkov in pečenk (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 2. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Da postanejo trdi in vlaknasti kosi mesa (na primer pleče, stegno in podobno) mehki kot 'puterček', jih je treba pripraviti tako.

Na zmerni temperaturi jih dlje časa kuhamo v vinu, juhi ali osnovi. Ta metoda kuhanja je idealna za raguje, zvitke in tudi za pečenke.

Aromatično

Za dodatno aromo mesa pred kuhanjem poskrbi mariniranje z zelenjavo, zelišči, začimbami ali vinom.

Pomoč

Zraven lahko dušite tudi zelenjavo (čebula, korenje, por), ki da mesu okus in poskrbi za povezavo okusov.

Lahno vrenje

Tekočina za dušenje sme vreti le zelo lahno. Če bo vrenje premočno, bo meso trdo in žilasto. Redno preverjajte temperaturo.

Preizkus, začinjanje, obračanje – najboljši namigi

Peka

Pri dušenju v pečici meso nekajkrat obrnite. Tako bodo v omako prešle vse arome praženja.

Preizkus

V meso zapičite kovinsko nabodalce. Če ga boste zlahka izvlekli, je meso pečeno. Lahko pa v najdebelejši del mesa zapičite kuhinjski termometer in izmerite jedrno temperaturo.

Zelišča

Dušite jih zraven v posebnih vrečkah. Tako jih boste pozneje tudi zlahka odstranili.

Recept: Dušeno meso s papriko in bučo

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 šopek jušne zelenjave
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 500 ml rdečega vina
  • 4 vejice peteršilja
  • 1 vejico timijana
  • 1 lovorjev list
  • 10 poprovih zrn
  • malce naribane lupinice neškropljene limone
  • 1 kg govejih pleč (koščki)
  • 4 paradižnike
  • 2 žlici olja
  • 250 ml omake za pečenke
  • 1 l juhe
  • po 1 rdečo, rumeno in zeleno papriko (kocke)
  • 200 g mesa buče (kocke)
  • sol, poper

Priprava:

1. Očistite jušno zelenjavo, čebulo in česen ter vse skupaj zrežite na kocke. Primešajte vino, zelišča, lovor, poper in lupinico. V mešanici približno 4 ure marinirajte meso.

2. Pečico segrejte na 150 stopinj (ventilatorsko na 140 stopinj). Paradižnike olupite in jih zrežite na četrtine. Meso vzemite iz marinade, jo precedite in prestrezite. Meso nato z vseh strani popecite na olju in ga vzemite iz posode. Na maščobi lahno popecite zelenjavo in zelišča. Dodajte meso in paradižnike ter še marinado, omako in juho. Zavrite. Posodo pokrijte in meso približno 4 ure dušite v pečici. Približno 30 minut pred koncem dodajte še paprike in buče.

3. Meso in zelišča vzemite iz posode. Omako še malce pokuhajte in jo začinite s soljo in poprom. Nato vanjo spet denite meso.

Čas priprave: približno 4 ure in 30 minut + mariniranje 4 ure.
Na osebo: približno 475 kcal, beljakovine: 27 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

Za gosto omako

Meso dobro popecite z vseh strani, da bo pozneje omaka lepo aromatična. Vzemite ga iz posode. Na maščobi popražite čebulo, dodajte zelenjavno kocko in čebulo rjavo popražite. Nato primešajte paradižnikovo mezgo in jo prav tako malce popražite.

Potresite z malce moke, jo zarumenite in nato večkrat zalijte z manjšo količino rdečega vina. V omako denite meso in ga dušite do mehkega.

Značke: recept

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri