10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Najboljši velikonočni recepti za slastne praznične dni

Najboljši velikonočni recepti za slastne praznične dni (foto: revija čarovnija okusa) revija čarovnija okusa
16. 4. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Dišeča jagnjetina, mehek piščanec ali teletina ... Vam je prepuščeno, za katero meso se odločite. Mi vam bomo povedali, kako ga pripravite, da se boste še dolgo časa spominjali te velike noči!

Jagnječji hrbet s špinačnimi krompirjevimi cmoki

Sestavine za 5 oseb

  • 1 kg jagnječjega kotleta
  • 2 žlici olja
  • 4 stroki česna
  • sol, poper
  • 2 vejici rožmarina
  • 3 žlice drobtin
  • 1 žlica gorčice
  • 600 g krompirja
  • 100 g sveže špinače
  • 200 g gladke moke
  • 100 g krompirjevega škroba
  • polovica goveje kocke
  • 50 ml vode
  • 60 g masla

Priprava

Operite krompir. Pekač potresite s soljo in po njem porazdelite opran krompir. Približno 1 uro ga pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Po koncu peke ga vzemite iz pečice in ohladite. Nato ga grobo nastrgajte.

Jagnječji kotlet oplaknite in obrišite. Hrbtne kosti postrgajte z nožem in jih očistite. Meso začinite s soljo in poprom, ga premažite z iztisnjenim česnom in popecite v naoljeni ponvi. Nato ga približno 12 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

Medtem potrgajte rožmarinove lističe in jih sesekljajte. Zmešajte jih z drobtinami in vse skupaj popražite v ponvi. Zgornji del kotleta premažite z gorčico in nanj pritisnite še mešanico drobtin. Meso zrežite na kose in jih shranite na toplem.

Špinačo drobno sesekljajte in jo dodajte krompirju. Primešajte moko in škrob, mešanico začinite s soljo in jo zgnetite v testo. Oblikujte zvitke in jih zrežite na rezine. Te nato med dlanmi zvaljajte v kroglice, jih nekoliko zatisnite z vilicami in naredite cmočke. 8–10 minut jih kuhajte v vreli slani vodi.

Jušno kocko stopite v vroči vodi in z metlico za sneg vmešajte koščke masla. Postrezite z mesom in krompirjevimi špinačnimi cmočki.

Čas priprave: približno 2 uri

Na osebo približno 990 kcal, beljakovine: 40 g, maščobe: 60 g, ogljikovi hidrati: 74 g

Piščanec z limono in krompirjem s peteršiljem

piščanec z limono in krompirjem s petršiljem

Sestavine za 4 osebe

  • 1 piščanec (približno 1,5 kg)
  • sol, sveže mlet poper
  • 2 neškropljeni limoni

za krompir s peteršiljem:

  • 1 kg krompirja
  • sok 1 limone
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 stroka česna (drobno sesekljana)
  • 1 ščepec mletega čilija
  • 1 žlica origana
  • 1 šopek sesekljanega peteršilja

Priprava

Pečico segrejte na 195 stopinj. Piščanca operite in odstranite odvečno kožo. Nato ga odcedite ter osušite od znotraj in od zunaj.

Nato ga natrite s soljo in poprom, tako od zunaj kot od znotraj. Limoni malce povaljajte po kuhinjskem pultu in ju na več mestih prepikajte z zobotrebcem.

Obe limoni dajte v trebušno votlino piščanca in odprtino zašijte s kuhinjskim sukancem, vendar ne preveč tesno, da se piščanec med peko ne razpoči. S kuhinjskim sukancem povežite tudi bedra.

Piščanca položite v pekač s prsmi navzdol in pekač potisnite v pečico. Med peko ga ni treba prelivati. Po 30 minutah peke ga previdno obrnite in pazite, da se koža ne pretrga. Pecite ga še 30–35 minut.

Temperaturo pečice nato zvišajte na 220 stopinj in piščanca pecite še približno 20 minut, da se lepo zapeče. Medtem pripravite krompir. Najprej ga olupite (če je lupina sveža, lahko lupljenje tudi izpustite), ga po dolgem prepolovite in nato zrežite na polrezine ter jih v višjem pekaču zmešajte z oljem, česnom, čilijem in origanom. Prilijte 200 ml tople vode in pekač položite na najnižjo rešetko pečice k piščancu. Občasno premešajte. Po približno 40 minutah peke krompirju primešajte še peteršilj in ga pecite še približno 5 minut. Piščanca postrezite s krompirjem.

Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut

Na osebo približno 780 kcal, beljakovine: 86 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 53 g

Velikonočna mleta pečenka z mariniranimi svinjskimi ledji

velikonočna mleta pečenka z mariniranimi svinjskimi ledji

Sestavine za 6 oseb

  • 3 žemlje
  • 150 ml mleka ali ohlajene mesne juhe
  • 500 g puste svinjine
  • 200 g prekajene svinjine
  • 100 g slanine
  • 2 rumenjaka + 2 jajci
  • 2 pesti mladih kopriv
  • 4 stroki česna (strti)
  • 2 čebuli (drobno sesekljani in popraženi na olju)
  • poper, sol
  • majaron
  • 1 ščepec kumine
  • strt luštrek
  • peteršilj
  • 1 žlica in pol maščobe
  • drobtine
  • voda ali juha

Za nadev:

  • 250 g svinjskih ledij
  • 3 stroki česna
  • olje
  • poper
  • 3 trdo kuhana in olupljena jajca
  • nekaj vloženih paprik (zrezanih na trakove)

Priprava

Svinjska ledja premažite s strtim česnom in oljem in jih čez noč shranite na hladnem.

Žemlje zrežite na kocke, jih nakapajte z mlekom in pustite stati nekaj časa. Nato iztisnite odvečno tekočino in žemlje dajte v skledo. Meso in slanino zmeljite skozi mesoreznico, meso dajte v skledo in primešajte še rumenjaka, jajce, začimbe, sesekljane drobtine, česen, praženo čebulo in sol. Če je masa preveč redka, dodajte še drobtine. Zmes porazdelite po delovni površini in nanjo položite svinjska ledja in nato še jajca in papriko. Oblikujte v rulado in dajte v namaščen pekač.

Rulado približno 5 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Nato ji prilijte preostalo stopljeno maščobo in jo pecite še približno 1 uro. Občasno prelijte z maščobo, da bo skorjica lepo hrustljava.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut

Na osebo približno 780 kcal, beljakovine: 86 g, maščobe: 55 g, ogljikovi hidrati: 28 g

Teletina s pomladansko zelenjavo na žajblju

teletina s pomladansko zelenjavo na žajblju

Sestavine za 4 osebe

  • 1,5 kg telečjih pleč
  • 3 žlice masla
  • 500 g majhnih korenčkov in graha
  • 1 stara žemlja, namočena v mleku (zrezana na kocke)
  • 1 jajce
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 pest žajbljevih lističev
  • sol, poper

Priprava

V meso z ostrim nožem zarežite žep. V globlji ponvi stopite maslo in na njem približno 5 minut dušite pol graha in korenja. Zelenjavo stresite v skledo in jo zmešajte z namočenimi kockami žemlje. Dodajte jajce in zmes začinite s soljo in poprom. Maso nato zatisnite v žep in odprtino zašijte s kuhinjskim sukancem. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

Meso dajte v pekač, ga začinite s soljo in poprom ter potresite z lističi žajblja. Obložite s preostalim korenjem in grahom. Nakapajte z oljčnim oljem.

Pekač pokrijte in meso pecite približno uro in pol. Med peko ga večkrat prelijte z maščobo in vodo ali juho. Približno 15 minut pred koncem kuhanja odstranite pokrov in meso pecite še toliko časa, da bo dobilo lepo hrustljavo skorjico.

Čas priprave: približno 1 ura in 50 minut

Na osebo približno 840 kcal, beljakovine: 86 g, maščobe: 46 g, ogljikovi hidrati: 23 g

Oslič v špinačnem plaščku

oslič v špinačnem plaščku

Sestavine za 4 osebe

  • sol, poper
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • 3 žlice limoninega soka
  • 2–3 žlice oljčnega olja
  • 4 porcije osliča (po 200 g)
  • 3 žlice masla
  • 1 čebula (zrezana na rezine)
  • 3 stroki česna
  • 2 zavitka špinače
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 100 ml smetane
  • 3 žlice vročega vermuta
  • 100 g sira s plemenito plesnijo

Priprava

Zmešajte sol, poper, limonin sok, pehtran in olje in z marinado premažite ribje filete. Za približno 30 minut jih shranite v hladilniku.

Česen olupite in drobno sesekljajte. Stopite maslo in na njem stekleno popecite čebulo in česen. Dodajte odtajano špinačo in jo dušite nekaj minut. Začinite jo s soljo in poprom ter muškatom in prilijte smetano z vermutom. Špinačo nato porazdelite po modelu za narastke, po njej razporedite ribe in jih približno 35 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po želji ribo še premažite z marinado.

Na koncu ribo obložite s koščki sira in jo še malce popecite. Okrasite s trakovi paprike ali čilija.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut

Na osebo približno 560 kcal, beljakovine: 48 g, maščobe: 34 g, ogljikovi hidrati: 13 g

Značke: velika noč

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri