To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Napitki in prigrizki za silvestrsko zabavo

Napitki in prigrizki za silvestrsko zabavo (foto: foodstock foto) foodstock foto
4. 12. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Alkohol, ledene kocke, sadni sok ali sodavica – in slasten koktajl je pripravljen. Priprava je sicer videti dokaj preprosta, a številni koktajli so prave mojstrovine.

Koktajli so se prvič pojavili proti koncu 18. stoletja. Nihče pa ne ve, kdaj in kdo je njihov 'oče'.

Čisto vino so pili le barbari

Eno je jasno: mešanje pijač je bilo vedno povezano s slavnostno priložnostjo – z rojstnim dnem, srečanjem s prijatelji ali drugimi 'posebnimi' dogodki. Prve koktajle so mešali že stari Rimljani, tako da so vinu dodali različna zelišča ali aromatične snovi in tako še dopolnili aromo. Pitje takšnih napitkov je bilo poseben ritual. Galce, ki so pili čisto vino, so imeli za barbare!

Slavni pivec – Hemingway

Američani se imajo za iznajditelje koktajlov. Pri tem se sklicujejo na Ernesta Hemingwaya. Ne le da je bil velik pisatelj, ribič in ljubitelj žensk, bil je tudi strasten pivec koktajlov. Najraje je imel mojito ali suhi martini. Ime avtorja ostaja povezano z bari La Florida ali Ritz, kjer se je srečeval s svojimi prijatelji.

Kozarec za jajca ali konjski rep?

Nič manj zanimiv ni izvor besede koktajl. Po pisnih virih iz 18. stoletja naj bi beseda koktajl pomenila križane konjske pasme. Takim konjem so odrezali repe, podobno kot pri petelinih. Francozi menijo, da beseda izhaja iz francoske besede coquetel, ki označuje kozarec za jajca, v kakršnih so nekoč postregli vinu podobno pijačo. Ne glede na izvor imena je jasno: prvi koktajli so nastali veliko prej, preden so jih začeli omenjati v pisnih virih.

Vroč cider z začimbami

cider z začimbami in zavojčki iz listnatega testa

Sestavine za 6 oseb

  • 100 ml burbona
  • 4 brinove jagode
  • 2 cimetovi paličici
  • 1 jabolko
  • 700 ml polsladkega ciderja (jabolčno vino)

Priprava

Burbon zlijte v posodo in mu dodajte strte brinove jagode, cimet in na rezine zrezana jabolka.

Prilijte cider in mešanico segrejte – tik do vretja. Napitek prelijte v pripravljene kozarce in postrezite še vročega.

Zavojčki iz listnatega testa z mletim mesom

Sestavine za 20 zavojčkov

  • 1 čebula
  • 400 g mlete svinjine
  • 8 suhih marelic
  • 1 pest sesekljanega peteršilja
  • sol, poper
  • 350 g listnatega testa (v zvitku)
  • 1 jajce

Priprava

Pečico segrejte na 200 stopinj. Čebulo sesekljajte in jo zmešajte z mesom, sesekljanimi marelicami in peteršiljem ter zmes začinite s soljo in poprom.

Testo razvijte (30 x 40 cm), ga zrežite na dva trakova in ju položite v pekač, obložen s papirjem za peko. Sredi vsakega traku po dolžini porazdelite 1 porcijo mesa. Robove premažite z razžvrkljanim jajcem in zvijte. Vsak trak zrežite na 10 zavojčkov. Na vrhu s škarjami ali ostrim nožem naredite majhne reze. Zavojčke pecite v pečici približno 15 minut.

Čas priprave: približno 40 minut

Na kos približno 40 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 11 g

Prosecco royal

Prosecco royal in slani piškoti

Sestavine za 2 osebi

  • 1 žlica ribezovega likerja
  • dobro ohlajena penina

Priprava

V vsak visok kozarec dajte pol žlice ribezovega likerja in ga zalijte z dobro ohlajeno penino.

Krhki slani piškoti

Sestavine za približno 30 piškotov

  • 1 skodelica polnozrnate moke
  • 1 skodelica gladke moke
  • 1 in pol žlice pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 100 g hladnega masla
  • 200 g prekajenega lososa
  • 1 mlada čebula
  • 2 vejici koprca

Priprava

Moko zmešajte s pecilnim praškom, soljo in maslom in sestavine zgnetite v mrvice. Prilijte pol skodelice hladne vode in zgnetite trdno testo. Zvijte ga v zvitek (premera 5 cm), ga zavijte v prozorno folijo in za 1 uro postavite v hladilnik.

Zvitek narežite na pol centimetra debele rezine in jih porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Piškote približno 10 minut pecite pri 170 stopinjah.

Lososa drobno sesekljajte, mu primešajte drobno sesekljano čebulo in koprc ter ga postrezite s piškoti.

Čas priprave: približno 40 minut + hlajenje 1 ura

Na kos približno 80 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 7 g

Šampanjska kopel

Šampanjska kopel in zalogajčki s šunkino peno

Sestavine za 1 koktajl

  • 30 ml brendija
  • 30 ml pomarančnega soka
  • 5 ml sirupa grenadine
  • ledene kocke
  • dobro ohlajen sekt

Priprava

Vse sestavine in ledene kocke dajte v šejker, pretresite in zlijte v kozarec za šampanjec.

Zalijte s sektom, po potrebi dodajte ledene kocke in okrasite z rezinami pomaranč.

Zalogajčki s šunkino peno

Sestavine za 10 porcij

  • 6 žlic masla
  • 1 skodelica smetane
  • sol, poper
  • 200 g šunke
  • sladka mleta paprika

Priprava

Maslo penasto stepite s smetano. Začinite s soljo in poprom, dodajte drobno sesekljano šunko in mleto papriko ter vse skupaj dobro premešajte.

Namaz namažite na manjše koščke opečenca ali kruha.

Čas priprave: približno 15 minut

Na kos približno 160 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 11 g

Kumarični martini

kumaričin martini in zvitki s pastinakom

Sestavine za 1 koktajl

  • 4 cl vodke
  • 1 cl sirupa sladkornega trsa
  • pol žličke limetinega soka
  • 3 kumarične paličice

Priprava

V šejkerju pretresite vodko, sirup in limetin sok.

Napitek zlijte v kozarec, vanj dajte paličice kumaric in po želji prilijte še sodo.

Zvitki s pastinakom

Sestavine za približno 40 zvitkov

  • 500 g pastinaka
  • 2 žlici medu
  • 2 žlici dijonske gorčice
  • 1 žlica olja
  • 200 g listnatega testa (v zvitku)
  • 40 g masla

Priprava

Pečico segrejte na 200 stopinj. Pastinak olupite in ga po dolgem zrežite na paličice. Dajte jih v pekač, jih zmešajte z medom in gorčico, začinite s soljo in poprom in jih pecite približno 20 minut.

Testo zrežite na kvadrate (10 x 10 cm) in jih premažite s stopljenim maslom. Po sredini razporedite pastinak in testo zvijte. Zvitke položite v pekač, obložen s papirjem za peko.

Premažite jih s preostalim stopljenim maslom in jih pecite približno 10 minut, da postanejo lepo zlato rjavi. Postrezite jih s pikantno pomako.

Čas priprave: približno 50 minut

Na kos približno 40 kcal, beljakovine: 0,45 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 4 g

Ingverjeva limonada (ginger ale)

Ingverjeva limonada s sirovimi mafini

Sestavine za 4 osebe

  • 250 g drobno mletega sladkorja
  • 15 cm ingverja
  • pol limone
  • sodavica

Priprava

Ingver olupite in ga zrežite na tanke rezine. Sladkor stresite v lonec in ga karamelizirajte pri nizki temperaturi. Dodajte ingver in 500 ml vode in vse skupaj kuhajte približno 10 minut. Vroč napitek prelijte v steklenico in jo dobro zaprite.

Za ingverjevo limonado v kozarce nalijte po 50 ml ingverjevega sirupa, nanj dajte rezine limone in prilijte ohlajeno sodavico.

Sirovi mafini

Sestavine za 24 kosov

  • 250 g gladke moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička natrona
  • 1 ščepec soli
  • pol žličke mlete gorčice
  • 2 vejici rožmarina
  • 6 žlic sončničnega olja
  • 150 g jogurta
  • 125 ml mleka
  • 1 jajce
  • 100 g ementalerja

Priprava

V skledo presejte moko, pecilni prašek, natron, sol in mleto gorčico in dodajte sesekljan rožmarin. V drugi skledi zmešajte olje, jogurt, mleko, jajce in nariban sir.

Sirovo mešanico primešajte moki, premešajte in testo porazdelite po modelčkih za mafine (pustite 1 cm do roba). V pečici, segreti na 170 stopinj, jih pecite 10–20 minut.

Čas priprave: približno 35 minut

Na kos približno 90 minut, beljakovine: 3 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 8 g

Značke: natureta

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri