Ne morete skriti, kaj ste pojedli prejšne poletje

30. 5. 2002
Deli

Kar ste pojedli, vam ni v ponos. Naj bo letos drugače. Ponujamo vam 15 skrivnosti, ki jih lahko uporabite na poletnem žaru.

Azteki so znali živeti. Vse leto so lahko lenarili na terasi templja in preizkušali svoje kuharske veščine (kadar pač niso žrtvovali katerega od gostov). Mi nimamo take sreče. Večina sodobnih mož je ali prezaposlenih ali živijo preveč severno od ekvatorja, da bi lahko vse leto izpopolnjevali kuharske veščine na ražnju.

Rezultat: ob vodah zapravljamo dragocen čas s pripravo hrane, ki že sama po sebi zahteva posebno obliko žrtvovanja: žvečenje in požiranje.

Ampak to je že prazgodovina. Tokrat smo za vas privlekli na plano nekaj davno pozabljenih skrivnosti poletne kuhinje. Dvanajst jih je skupaj in opisujejo vse, od priprave čudovite, slastne koruze do konkretnih, sočnih zrezkov. Ker se poleti hitro nasitite, smo pripravili tudi malokalorične recepte z malo maščobami, s katerimi boste lahko hrano, ki je niste pospravili, spremenili v nov, slasten obrok.

Hamburgerji

Da bodo hamburgerji sočni in slastni, jim dodajte žličko ledene vode. Toplota žara bo vtisnila dodatno vlago v meso. Namesto hamburgerjev, ki spominjajo na gumijaste hokejske ploščke, kar se rado zgodi na žaru, boste lahko postregli s sočnimi poslasticami.

Koruzni storž

Najslajša koruza je tista, ki je še malo nezrela (tako kot vi), z zrnjem, ki se konča malo pred vrhom. Odstranite ji odvečne liste. Pustite le zadnjo plast. Koruzo položite na srednje vroč raženj. Po desetih minutah odstranite vse liste in pecite še pet minut, da dobi značilen okus.

Koruzna solata

20 dag koruznih zrn

1 rdeča paprika

1 zelena pekoča paprika

1 velik, narezan paradižnik

1 žličke črnega popra

ščepec čilija ali kumine

Navodila: Zmešajte skupaj in postrezite.

Vsebuje: 72 kalorij, 2 g beljakovin, 17 g ogljikovih hidratov, 1 g maščob, 2 g vlaknin

Ražnjiči

Vzemite dve nabodali in ju postavite nekaj centimetrov narazen. Skozi obe prebadajte izmenično meso in zelenjavo. Tako se meso ne bo obračalo samo od sebe in zelenjava ne bo delala smrtonosnih salt v oglje.

Lubenica

Bodite pozorni, ko izbirate lubenice. Preverite nekaj lubenic enake velikosti. Najtežja lubenica je najboljša. Zakaj? Večja teža pomeni, da lubenica vsebuje večjo količino vode in s tem tudi boljšo aromo.

Solata iz testenin

Predlagamo vam drugačno solato, ki vam ne bo zamašila arterij. Zmešajte v trdo kuhano jajce, narezan česen, paradižnik, 40 dag fižola v zrnju, čajno žličko majoneze, dve žlički dišavnic in dve žlički belega kisa med pol kilograma kuhanih testenin. Posujte s papriko, ohladite in ponudite.

Prenosno sadje

Preden kupite jagode, borovnice, ribez, najprej preverite dno košarice. Kaj iščete? Naravni kazalnik roka trajanja: kapljice sadnega soka. Kapljajoče sadje je le korak od pokvarjenega sadja. Če ste že kupili mehko jagodičje, ga plast za plastjo položite na pladenj in zamrznite za 20 minut.

Jagodni rumov sorbet

Pol dl medu

Pol dl posnetega mleka

20 dag jagod ali borovnic

2 žlički belega ruma

Navodila: Pomešajte mleko z medom in segrevajte na nizki temperaturi, da se med stopi. Dodajte jagode in rum in segrevajte, da je zmes gladka. Napolnite desertne skodelice, ohladite, zamrznite in postrezite.

Vsebuje: 98 kalorij, 1 g beljakovin, 23 g ogljikovih hidratov, 0 g maščob, 2 g vlaknin

Piščanec

Nič nima tako slastnega okusa kot hrustljavo pečen piščanec. In nič se ne peče tako dolgo kot prav tak piščanec. Da bi pospešili peko, postavite piščanca najprej za 6 minut na srednjo temperaturo v mikrovalovno pečico. Ko meso postane belo, ga premažite z omako za pečenje in ga pecite naprej na žaru.

Zrezek

Odlične zrezke lahko pripravite z jogurtom. Žive bakterije, ki so v jogurtu, ustvarjajo kisline in encime, ki v marinadi zmehčajo vlakna zrezka. V skledo stresite pol skodelice navadnega, nemastnega jogurta, dodajte dve žlički redkvic, žličko pikantne gorčice in narezan strok česna. Zrezke potopite v marinado za eno uro in postavite v hladilnik.

Ledene pijače

Kaj lahko storite s preveč zrelo banano? Olupite jo, dajte v plastično posodo in zmečkajte. Ko ste posodo napolnili do polovice, vmešajte žličko limoninega soka in postavite v zamrzovalnik. Šest mesecev časa imate, da porabite zmes v poljubnih daiquirijih in margeritah.

Solata iz mesa in paprike

Pečen zrezek na žaru, narezan na trakove

1 ploščata zelena paprika

2 stebli zelene

1 strok česna

aromatični vinski kis

40 dag zelene solate ali rukole

Navodila: Sestavine pomešajte, na vrh položite solato ali rukolo.

Vsebuje: 309 kalorij, 35 g beljakovin, 8 g ogljik. hidratov, 15 g maščob, 3 g vlaknin

Paradiđnikova solata

Če je paradižnikova solata, ki ste jo pripravili, videti kot gora masakrirane zelenjave v morju, najverjetneje uporabljate napačno vrsto paradižnika. Poskusite s čvrstimi pelati, ki se z lahkoto režejo, imajo poln okus in se ne utopijo v lastnem soku. To, da potrebujete oster in tanek nož, pa tako že veste, kajne.

Vroče hrenovke

Hrenovke so izmed mesnih jedi najhitreje pripravljene. Da jih ne boste zažgagali, uporabite aluminijasto ponev.

Ana Vitali

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord