Nežen goveji steak

13. 7. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Nežen goveji steak (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Z aromatičnim rožmarinom in nežno spečen v pečici

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 šopek jušne zelenjave
  • 2 vejici rožmarina
  • 100 g smetane
  • 4 goveje fileje (po 180 g)
  • 20 g stopljenega masla
  • sol, poper
  • 1 žličko paradižnikove mezge
  • 100 ml suhega rdečega vina
  • 200 ml goveje osnove
  • 1 žlico moke
  • 1 žlico zmehčanega masla
  • 50 g očiščene rukole

Priprava

Pečico segrejte na 100 stopinj (ventilatorsko na 80 stopinj). Zelenjavo očistite in jo zrežite na večje kocke. Rožmarin oplaknite, ga otresite do suhega in potrgajte iglice. Meso osušite in ga približno 1 minuto pecite na stopljenem maslu. Nato ga začinite s soljo in poprom. Skupaj z rožmarinom ga položite v pekač, obložen s papirjem za peko in ga v pečici pecite še 15 do 20 minut.

Medtem na maščobi, ki je ostala, približno 5 minut pecite zelenjavo. Na koncu dodajte še paradižnikovo mezgo in zelenjavo malce podušite. Zalijte z vinom, pokuhajte do polovice in nato prilijte še osnovo in smetano. Pri srednji temperaturi naj nato vse skupaj lahno vre približno 10 minut. Moko rahlo podušite na maslu. Omako precedite, jo začinite s soljo in poprom ter ji primešajte maslo z moko. Omaka naj lahno vre še približno 3 minute. Na koncu jo še enkrat začinite.

Steake zrežite na rezine in jih postrezite z omako in rukolo. Po želji okrasite še s poprom. Zraven teknejo panirane in ocvrte olive.

Čas priprave: približno 60 minut.

Na osebo: približno 405 kcal, beljakovine: 40 g, maščobe: 23 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"