10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Nova jagodna dieta: S sladkanjem do vitkosti!

Nova jagodna dieta: S sladkanjem do vitkosti! (foto: Shutterstock) Shutterstock
1. 8. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Sezona jagod je sicer že pri koncu, toda mi se še kar radi posladkamo z njimi! Rdeči sadežki niso le sladki in slastni, temveč so tudi sijajni pomočniki pri hujšanju.

Skrivnosti jagod

Jagode imajo zelo veliko mangana, ki je zelo pomemben za izgorevanje maščob, ker spodbudi ravno tiste encime našega telesa, ki so pristojni za presnovo. In kilogrami se še posebej hitro topijo!

Jagode vsebujejo predvsem fruktozo in sorbit, ki počasi prehajata v kri. Rezultat: izločanje inzulina ostane v mejah normale, pa tudi napadov volčje lakote ni.

Poleg tega pa so jagode tudi prave vitaminske bombe: poleg vitaminov C in B vsebujejo tudi zelo veliko vitamina E, ki ščiti celice in pomaga pri obnavljanju kože. Poleg tega krepijo vezivno tkivo, gladijo kožo in poskrbijo, da kar zažarimo. Jagode torej ne poskrbijo le za našo vitkost, temveč tudi za lepoto!

Dieta z garancijo uživanja!

Dan začnite z jagodnim mislijem ali pa jagodno (pusto) skuto. Za kosilo lahko izberete enega od naših treh receptov. Za večerjo si privoščite dva polnozrnata hrustljava kruhka s skuto in jagodami.

Ali pa denimo čudovito svežo jagodno solato s sirom: v skledo dajte 100 g listov solate, 200 g prepolovljenih jagod in 65 g majhnih kroglic mocarele. Posebej zmešajte po 1 žličko jagodnega in malinovega kisa, malce vode, sol in črni poper. Primešajte še 2 žlički olja, prelijte po solati in jo premešajte.

Za vmesno malico si lahko pripravite jagodni flip. In ne pozabite: veliko pijte; najbolje najmanj 1,5 litra vode ali (neslajenega) sadnega čaja.

1. KOSILO

Jagodne palačinke

Za 4 porcije potrebujete:

  • 250 g moke,
  • sol,
  • 2 jajci,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml mineralne vode,
  • 4 žličke olja,
  • 750 g jagod,
  • 3 žlice sladkorja v prahu,
  • 100 g svežega sira (posnetega)

Priprava:

Moko, sol, jajci, mleko in vodo zmešajte v tekoče testo za palačinke in ga pustite stati 10 minut.

Polovico jagod pretlačite z 2 žlicama sladkorja v prahu. Preostale jagode zrežite na rezine.

V teflonski ponvi segrejte 1 žličko olja in drugo za drugo specite 4 palačinke. Vsako palačinko premažite z malce svežega sira. Po njem najprej razporedite jagodni pire, nato pa še jagode. Palačinke prepognite v trikotnike in jih potresite s sladkorjem v prahu.

Na porcijo: 410 kcal, beljakovine: 14 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 63 g.

2. KOSILO

Testenine s svežim sirom na jagodah

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g makaronov,
  • sol,
  • 400 g jagod,
  • sok 1 bio limone,
  • 2 žlici metinega olja,
  • ½ žličke cimeta,
  • ½ žličke sladkorja,
  • 150 g svežega sira (posnetega)

Za okrasitev: sveže metine lističe, cimet

Priprava:

Testenine skuhajte al dente po navodilih z embalaže: po kuhanju jih dobro odcedite.Jagode očistite in jih zrežite na rezine. Zmešajte limonov sok, olje, sladkor in cimet. Mešanico zmešajte z jagodami in makaroni.

Testine porazdelite v 4 skodelice. Vsako porcijo okrasite z 1 žlico svežega sira, ga potresite s cimetom in metinimi lističi ter takoj postrezite.

Na porcijo: 562 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 75 g.

3. KOSILO

Piščanec na jagodni solati

Za 4 porcije potrebujete:

  • 100 g rukole,
  • 20 g drobnjaka,
  • 500 g jagod,
  • 150 g feta sira,
  • 400 g fileja piščančjih prsi,
  • 4 žlice olja,
  • sol, poper,
  • 2 žlici limonovega soka,
  • 1 ščepec sladkorja

Priprava:

Rukulo porazdelite po krožnikih. Drobnjak zrežite na majhne rolice. Jagode očistite in jih po dolžini zrežite na rezine. Feto zrežite na kocke.

Meso zrežite na trakove in jih dobro popecite na 2 žlicah olja. Začinite s soljo in poprom. Meso vzemite iz ponve in ga skupaj s feto in jagodami porazdelite po solati.

Zmešajte limonov sok, preostalo olje in drobnjak. Polivko začinite s soljo, poprom in sladkorjem ter jo prelijte po solati.

Na porcijo: 350 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 36 g.

PRIGRIZEK

Hitri jagodni flip

Za 4 porcije:

  • 400 g jagod,
  • 1 l pinjenca,
  • limonov sok,
  • po želji sladilo

Priprava:

Jagode operite, jih očistite in pretlačite. Primešajte jih ledeno hladnemu pinjencu in dodajte še malce limonovega soka ter po želji še malo sladila.

Na porcijo: 104 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 1,5 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri