Kako pogosto si privoščite ocvrti krompirček? Zamenjajte ga s tem!

12. 9. 2015
Deli
Kako pogosto si privoščite ocvrti krompirček? Zamenjajte ga s tem! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste se tudi vi kdaj vprašali, kako pri največjem ponudniku hitre prehrane pripravijo tisti slastni ocvrti krompirček, ki ima vedno, ampak res vedno, isti okus in barvo?

Naj najprej razbijemo mit – tisti ocvrti krompirček v resnici je iz pravega krompirja. Vendar ta vsebuje tudi precej dodatkov. In ti niso le olje in sol. Na seznamu je kar 19 sestavin, med katerimi so tudi kemične spojine, ki krompirčku dajejo ta značilen okus.

Greh, če si ga privoščimo?

Tako kot vse jedi, ki jih cvremo v olju, velja tudi ocvrti krompirček za nezdravo prehrano. To je pravazaprv postalo že skoraj pravilo. In če boste malo pobrskali po spletu, boste hitro ugotovili, da se število kalorij v sto gramih 'cvrte pregrehe' vrti tam od 260 pa vse tja do 380.

Predlagamo slastne in zdrave različice

Saj veste, doma pripravljeno je vedno najboljše. Zato je priporočljivo, da si jedi, zdrave ali manj zdrave, pripravimo sami doma. Tako imamo nadzor nad vsem, predvsem pa nad sestavinami, ki jih izberemo sami, primerno prilagodimo in se s tem izognemo, na primer, 'toni' soli in cvrtju v starem in slabem olju, ki s segrevanjem izloča strupene snovi.

Pa ste vedeli, da lahko pomfrit pripravite iz skoraj vse zelenjave? Preprosto izberite svojo najljubšo, jo narežite na koščke, rezine ... pomokajte, povaljajte v jajcu in drobtinah ali koruzni moki oziroma pripravite po čisto svojem receptu, in jo pri 200 stopinj Celzijah specite v pečici na peki papirju.

Avokado

Morda se vam avokado, predvsem zaradi teksture, ne zdi najboljša izbira, vendar je pomfrit, pripravljen iz avokada, neverjetno okusen in bogat z Vitaminom C, K ter zdravimi maščobami.

Bučke

Bučke so odlične, podajo se k številnim jedem, odlične so za pripravo juh, v prilogah in so skoraj kot nalašč za pripravo pomfrita. Poleg tega so bogate z vitaminom C, K in B6, vsebujejo pa še magnezij, kalcij in mangan.

Za pripravo potrebujete:

  • 2 bučki – hokaido ali muškatni (približno 8 skodelic, narezane)
  • 2 čajni žlički currya
  • 2 čajni žlički česna v prahu
  • ¼ čajni žlički kajenskega popra
  • 1 čajna žlička čebule v prahu
  • 1 žlica olivnega olja

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
  2. Bučki prerežite na pol, olupite, očistite semena in narežite na paličice.
  3. Posujte z mešanico začimb, razporedite po pekaču (naj se ne prekrivajo) in pecite približno 30 minut. Oziroma preverite z vilico ali zobotrebcem. Če so mehke in se lepo prepodejo, so pečene.

Način 2:

  • Začimbe in olivno olje zmešajte v večji posodi.
  • Vsujte pomfrit iz bučk in dobro premešajte. Specite.
Gobe

Ko boste naslednjič na tržnici izbirali najlepše, ne pozabite, da so lahko tudi okusen 'pomfrit' in veliko bolj zdrav od tistega, ki ga pripravite iz krompirja. Poleg tega so gobe bogat vir fosforja, kalcija, bakra in selena.

Stročji fižol

Tako lepo hrustljav je, ko je zapečen. In vsebuje veliko vitamina A, C in K ter magnezija.

Čičerika

Pomfrit iz čičerike? Ja. Hrustljav od zunaj, pod hrustljavo srajčko pa mehko meso. In zelo preprosto za pripravo. Čičeriko pretlačite z vilicami, vmešajte malo moke in vode (toliko, da dobite ravno pravo teksturo za oblikovanje), začinite in postavite v pečico.

Lahko pa pripravite tudi pomfrit iz čičerike z rožmarinom.

Za 4-6 porcij potrebujete:

  • olje za mazanje
  • 1 skodelico čičerikine moke
  • 2 skodelici zelenjavne ali kokošje jušne osnove
  • ½ čajne žličke posušenega rožmarina
  • sol in poper
  • olivno olje ali katero drugo olje za cvrtje

Priprava:

  1. Visoko ponev malo naoljite, vanjo stresite moko, vlijte jušno osnovo in dodajte rožmarin.
  2. Solite in poprajte po okusu in dobro premešajte.
  3. Na srednjem ognju kuhajte, dokler se mešanica ne zgosti. Ves čas mešajte!
  4. Maso (lahko kar v ponvi, če je dovolj velika, sicer maso prelijte na pladenj) raztegnite kot testo in kolikor se da enakomerno, pokrijte s folijo in postavite v hladilnik za vsaj 1 uro.
  5. Olje za cvrtje vlijte v večjo posodo in segrejte. Maso razrežite na koščke, v obliki pomfrita, in ocvrite dokler ne dobijo zlato-rumene barve. 'Pomfrit' preložite na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno olje.
  6. Ponudite še toplo.

Preberite še: Česa fitnes trenerji NE jemo?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord