Od kod se je vzela hitra prehrana

14. 3. 2016
Deli

Ah, ti prigrizki. Tako mamljivi so, a žal ne prav zdravi. Ampak od kod se je vzela ta hitra prehrana?

1 / 7
Profimedia

Ne boste verjeli, vse se je počasi začelo že v antični Grčiji.

PICA NA KOS

Že antični Grki so pekli kruh, prekrit z zelišči, oljem ter sirom. No, moderna pica, kakršno poznamo danes, prihaja seveda iz Italije, z območja Neaplja, peči pa so jo začeli konec 18. ali na začetku 19. stoletja in je veljala za hrano revnih ljudi.

Osnovna vrsta pice je sestavljena iz vzhajajočega testa, paradižnikovega pireja, sira (mocarela), bazilike in origana. Taka osnovna vrsta ima barve italijanske zastave (zelena, bela in rdeča) in se imenuje po soprogi prvega italijanskega kralja Umberta I, Margerita.

Pogost dodatek v tistih časih je bila sardela ali kakšna druga manjša riba, ki se je ujela v ribiško mrežo.

Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo na svetu Pizzeria Port' Alba v Neaplju.

Prek ZDA, kjer se je razširila tudi ulična prodaja na kos, se je v drugi polovici 20. stoletja priljubljenost pice razširila po vsem svetu. Prvo pico v Ljubljani in Sloveniji so menda pekli v Kora baru, prva picerija pa je bila Parma v podhodu Maximarketa, ki deluje še danes.

Kaj pa naslednja jed. Bi verjeli, da izhaja od tam in da je nastala pravzaprav ... No, preverite.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord