Odličen in preprost recept za domač sladoled

19. 8. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Odličen in preprost recept za domač sladoled (foto: profimedia)
profimedia

Svoj najljubši okus lahko pripravite tudi brez aparata za sladoled. Pripravili smo odličen recept za doma pripravljen sladoled, ki ga lahko prilagodite svojim željam.

Ob vročih dneh skoraj ni boljše osvežitve, kot je sladoled. Še dobro, da je priprava tako enostavna.

Osnovni recept

Zavrite 500 ml mleka, sredico 1 vaniljinega stroka in 60 g sladkorja. Posebej zmešajte 6 rumenjakov in 65 g sladkorja. Primešajte vroče mleko in nad vročo vodno kopeljo mešajte toliko časa, dokler ne dobite kremne zmesi. Počakajte, da se ohladi, nato primešajte 100 g stepene smetane in kremo zamrznite.

Zamrzovanje

Čisto enostavno je! Sladoledno maso v skledi postavite v zamrzovalnik ali pa jo postavite v večjo skledo, v katero ste dali 2 kg ledenih kock, 30 g soli in malce vode. Vsakih 20–30 minut maso premešajte. Domači sladoled porabite v 2 dneh.

Češnjev jogurtov sladoled s koščki čokolade

Za 6 oseb potrebujete

  • 300 g češenj
  • 2 žlici vaniljevega sladkorja
  • 40 ml ribezovega likerja
  • 1 zelo svež beljak
  • 1 žličko limonovega soka
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 150 g smetane
  • 250 g jogurta
  • 2 žlici sesekljane temne čokolade
  • 200 g polnomastnega svežega sira

Priprava

Češnje oplaknite, jim odstranite pečke in jih 6–8 minut pustite lahno vreti v likerju z vaniljevim sladkorjem. Nato jih pretlačite s paličnim mešalnikom skupaj s sokom ter jih nato pogladite skozi cedilo. Počakajte, da se ohladijo.

Beljaku dodajte limonov sok in ga z metlicami ročnega mešalnika stepite v trd sneg. Med stepanjem mu dodajte še sladkor v prahu. Smetano čvrsto stepite. Jogurt gladko zmešajte s svežim sirom. Jogurtovi mešanici primešajte sneg beljakov in smetano. Kremo denite v plitvo kovinsko posodo. Po kremi nakapajte češnjevo omako in jo potresite s čokolado. Z žlico vse skupaj lahno marmorirajte in sladoled za 4 ure postavite v zamrzovalnik.

Čas priprave: približno 4 ure in 30 minut.

Na osebo približno 350 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 29 g.

Bananin sladoled s slanimi mandlji

Za približno 15 kepic potrebujete

  • 400 g zrelih banan
  • 80 g akacijinega medu
  • sok 1 limone
  • 250 g smetane
  • 1 žličko cimeta
  • 1/4 žličke orientalske kumine
  • 1 ščepec mletih klinčkov
  • 1/2 žličke karija
  • 1/2 žličke popra
  • 1 žličko soli
  • 60 g sladkorja
  • 400 g mandljev

Priprava

Banane pretlačite. Dodajte med in limonov sok. Smetano čvrsto stepite in jo primešajte bananam. Za 1 dan postavite skledo v zamrzovalnik.

Zmešajte začimbe, sol in sladkor. Skupaj z mandlji jih brez maščobe pražite približno 3 minute. Vse skupaj stresite na papir za peko, malce prerazporedite in počakajte, da se ohladi. Potresite po sladoledu, ko ga boste postregli.

Čas priprave: približno 15 minut + zamrzovanje 1 dan.

Na kepico približno 277 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"