10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Odlični recepti z lososom

Odlični recepti z lososom (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2014 Vir: Lisa

Lososa lahko brez dvoma uvrstimo na seznam najbolj zdravih živil. Divji losos namreč predstavlja verjetno najbogatejši prehranski vir esencialnih maščobnih kislin, visokokakovostnih beljakovin in hkrati vsebuje izjemno nizko stopnjo kontaminantov (živo srebro in ostale težke kovine).

Lososov filet na zelenjavnem rižu

Pripravljeno en dva tri in še z malo maščob – s pomočjo rimskega lonca.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 250 g zelenih belušev (vloženih)
  • po 1 rdečo, rumeno in zeleno papriko
  • pol kolerabe
  • 1 bučko
  • 2 paradižnika
  • 1 čebulo
  • 1 žlico olja
  • 150 ml belega vina
  • sol, poper
  • 200 g riža
  • 300 ml juhe
  • 600 g lososovega fileta
  • 2 žlici limonovega soka
  • po želji še neškropljeno limono in zelišča
Priprava:

1. Rimski lonec namočite po navodilih. Beluše odcedite in jih zrežite na rezine. Glavice po dolgem prepolovite. Očistite preostalo zelenjavo. Papriko in kolerabo zrežite na približno 1 cm velike kocke, bučke pa na manjše kocke. Paradižnika križno zarežite in ju za 15 sekund potopite vrelo vodo. Vzemite ju iz vode, oblijte s hladno vodo in ju olupite. Paradižnika nato prepolovite, jima odstranite semenje in ju zrežite na drobne kocke. Olupljeno čebulo sesekljajte.

2. V ponvi segrejte olje in na njem stekleno popražite čebulo. Dodajte še preostalo zelenjavo in jo dušite 4 do 5 minut. Zalijte z vinom in vse skupaj začinite s soljo in poprom. Primešajte še riž. Vse skupaj stresite v rimski lonec in prilijte juho.

3. Lososa oplaknite, ga osušite in ga zrežite na koščke. Nakapajte jih z limoninim sokom, jih začinite in položite na zelenjavo. Rimski lonec pokrijte in ga postavite v hladno pečico. Jed približno 35 minut pecite pri 200 stopinjah (ventilatorska pri 180 stopinjah). Po želji okrasite z limono in zelišči.

Čas priprave: 1 ura in 15 minut.
Na osebo: približno 480 kcal, beljakovine: 34 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 45 g.

Lososove palačinke

Za pravo razvajanje ...

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 šopek drobnjaka
  • 1 šopek gladkega peteršilja
  • 2 jajci
  • 200 ml mleka
  • 180 g moke
  • 30 g masla
  • 200 g kisle smetane
  • sol, poper
  • 300 g dimljenega lososa v tankih rezinah
Priprava:

1. Zelišča oplaknite, jih otresite in jih drobno sesekljajte. Z metlico za sneg stepite jajci, mleko in moko ter zmešajte gladko testo. Primešajte polovico zelišč.

2. V teflonski ponvi po porcijah segrejte maslo in v njem specite štiri palačinke. Pečene palačinke položite na krožnik in jih postavite v pečico, segreto na 80 stopinj (ventilatorsko na 60 stopinj).

3. Zmešajte kislo smetano in preostala zelišča ter mešanico začinite s soljo in poprom. Prepolovite rezine lososa. Palačinke porazdelite po krožnikih, jih premažite z zeliščno kremo in nanje porazdelite dimljenega lososa. Po želji okrasite še z bilkami drobnjaka.

Čas priprave: 40 minut.
Na osebo: približno 490 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 37 g.

Lososovi špageti

S slastno paradižnikovo-limonovo omako.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 3 šalotke
  • 1 šopek gladkega peteršilja
  • 1 neškropljeno limono
  • 200 g dimljenega lososa (rezine)
  • 400 g špagetov
  • sol in poper
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 6 žlic pretlačenih paradižnikov (tetrapak)
  • 200 g kisle smetane
Priprava:

1. Šalotki olupite in ju drobno sesekljajte. Peteršilj oplaknite, ga otresite do suhega in ga drobno sesekljajte. Limono operite pod vročo vodo, jo obrišite in drobno nastrgajte lupinico. Nato iztisnite sok limone. Lososa zrežite na grižljaj velike koščke.

2. Testenine skuhajte al dente v večji količini vrele slane vode. Segrejte olje in na njem stekleno popražite šalotke. Dodajte paradižnike in jih malo pokuhajte. Primešajte še kislo smetano. Dodajte še polovico limonine lupinice in peteršilj. Omako začinite s soljo, poprom in limonovim sokom.

3. Testenine odcedite. Prestrezite šest žlic tekočine. Oboje primešajte omaki in jed začinite s soljo in poprom. Primešajte še lososa in testenine okrasite s preostalo limonino lupinico in peteršiljem.

Čas priprave: 30 minut.
Na osebo: približno 600 kcal, beljakovine: 24 g, maščobe: 24 g, ogljikovi hidrati: 70 g.

Priporočamo:

Značke: Losos recept

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri