Trije recepti za palačinke – sladke ali raje pikantne?

24. 2. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Palačinke (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Cimetove palačinke ali polnjene s kremo iz svežega sira in lososom ali po italijansko z rikoto in špinačo. Izbira je vaša.

Cimetove palačinke

Zraven pa jabolčni kompot z vaniljo. To se bodo zasvetile otroške oči.

Za 4 osebe potrebujete:

  •  3 jabolka
  •  250 ml jabolčnega soka
  •  1 žličko jedilnega škroba
  •  6 žlic sladkorja v prahu
  •  1 strok vanilje
  •  3 žlice masla
  •  1 noževo konico nastrgane lupinice neškropljene limone
  •  osnovno testo za palačinke (glej desno)
  •  pol žličke mletega cimeta
  •  1 žličko pecilnega praška

Priprava:

1 Jabolka olupite, jih zrežite na četrtine in jim odstranite peščišče, nato pa jih zrežite na drobne kocke. Jabolčnemu soku primešajte jedilni škrob, dodajte 2 žlici sladkorja in vse skupaj segrejte v majhni posodi. Strok vanilje po dolgem razprite, postrgajte sredico in jo skupaj s strokom, limonino lupinico in kockami jabolk denite v jabolčni sok. Pri srednji temperaturi naj lahno vre 3–4 minute, nato pa posodo odstavite s kuhalne površine.

2 Testu za palačinke, ki je počivalo nekaj časa, dodajte 2 žlici sladkorja v prahu, cimet in pecilni prašek. V teflonski ponvi po porcijah stopite maslo in na njem specite majhne palačinke. Najprej jih rjavo zapecite na eni strani, nato pa še na drugi. Strok vanilje odstranite iz kompota in ga postrezite s palačinkami. Potresite s preostalim sladkorjem.

Čas priprave: približno 40 minut.Na osebo: približno 610 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 85 g.


Pikantne 'crespelle'

Po italijansko z rikoto in špinačo

Za 4 osebe potrebujete:

• 4 žlice masla

• 500 g špinače

• 1 strok česna

• 2 šalotki

• 3 žlice olja

• poper

• nariban muškatni orešek

• 250 g rikote

• 1 rumenjak

• 75 g naribanega parmezana

Priprava:

1 Testo premešajte. Na 2 žlicah masla specite 8 tankih palačink (crespelle).

2 Očistite špinačo in jo grobo sesekljajte. Česen in šalotki zrežite na kocke in jih podušite na olju. Nato na njem približno 3 minute dušite še špinačo in jo začinite. Nato jo odcedite in počakajte, da se ohladi. Primešajte še rikoto, rumenjak in 30 g sira ter zmes začinite. Porazdelite po tankih palačinkah, zvijte in jih položite v nepregoren pekač. Potresite s koščki masla in sirom ter zapecite pod žarom v pečici.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 780 kcal, beljakovine: 33 g, maščobe: 48 g, ogljikovi hidrati: 52 g.

 

Palačinkini trikotniki

Polnjeni s kremo iz svežega sira in lososom

Za 4 osebe potrebujete:

• sol

•4 žlice masla

• 400 g svežega sira

• 4 žlice smetane

• poper

• limonin sok

• 200 g rezin dimljenega lososa

Priprava:

1 Testo premešajte in mu dodajte 2 velika ščepca soli. V ponvi po porcijah stopite maslo in na njem specite tanke palačinke.

2 Sveži sir zmešajte s smetano in zmes začinite s soljo, poprom in limoninim sokom.

3 Polovico palačinke namažite s kremo iz svežega sira. Po njej razporedite rezine lososa, pokrijte z drugim delom in palačinko prepognite v trikotnik. Potresite z vejicami koprca in jih postrezite.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 920 kcal, beljakovine: 38 g, maščobe: 62 g, ogljikovi hidrati: 54 g.

Osnovno testo za palačinke

Za 4 osebe potrebujete:

250 g moke

500 ml mleka

3 jajca

1 ščepec soli

Vse sestavine denite v skledo in jih temeljito premešajte s kuhalnico ali metlico za stepanje. Pokrijte in pustite stati 20 minut pri sobni temperaturi.