10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Palačinke - sladke, slajše, najslajše

22. 3. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Otroci jih naravnost obožujejo. No, priznamo, tudi odrasli si oblizujemo prste, ko se znajdejo na mizi. Danes bomo postregli palačinke z jabolčnim kompotom, kokosove z domačim mangovim jogurtom, bananine in zapečene skutne.

Palačinke z jabolčnim kompotom

Za 4 osebe potrebujete

Za palačinke:

  • 75 g moke
  • 1 jajce
  • 125 ml mleka
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 ščepec soli

Poleg tega še:

  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici rozin
  • 250 ml + 3 žlice jabolčnega soka
  • 5 jabolk
  • 1 žličko škroba
  • 4 žličke masla
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

Moko, jajce, mleko, 1 žlico sladkorja in sol zmešajte v gladko testo za palačinke. Testo pustite stati približno 15 minut, da moka nabrekne.

Rozine oplaknite in osušite. V ponev stresite 100 g sladkorja in ga karamelizirajte do zlato rumene barve. Zalijte ga z 250 ml jabolčnega soka in kuhajte toliko časa, da se sladkor raztopi. Medtem olupite jabolka, jih očistite in zrežite na majhne koščke.

Jabolčnemu soku dodajte jabolka in rozine ter kuhajte od 3 do 4 minute. Škrob zmešajte s 3 žlicami jabolčnega soka in gladko razmešajte. Kompotu primešajte škrob in kuhajte še 1 minuto. Kompot ohladite.

V ponvi po porcijah raztopite maslo in iz testa drugo za drugo specite 4 palačinke. Palačinke obložite z nekaj jabolki in jih zložite na četrtine. Položite jih na krožnike, obložite s preostalim kompotom in posujte s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo: približno 370 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 67 g.

Kokosove palačinke z mangovim jogurtom

Za 4 osebe potrebujete

  • 100 g moke
  • 50 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 125 ml kremastega kokosovega mleka (iz pločevinke)
  • 1 jajce
  • 4 zelene glavice kardamoma
  • 75 g rjavega sladkorja
  • 25 g indijskih oreškov
  • 1 mango (približno 500 g)
  • 300 g navadnega jogurta
  • ¼ žličke cimeta v prahu
  • 1,5 žlice rozin
  • 100 g kokosove moke
  • 1–2 žlici limetinega soka
  • 2 žlici olja

Priprava

Moko, 30 g sladkorja in sol zmešajte v skledi. Dodajte kokosovo mleko, jajce in 5 žlic vode ter z električnim mešalnikom stepite v gladko testo. Testo pustite počivati približno 30 minut, da moka nabrekne.

Glavice kardamoma strite s hrbtno stranjo žlice. V majhni kozici zavrite karadamom, rjavi sladkor in 150 ml vode. Mešanico kuhajte približno 12 minut. Medtem na grobo sesekljajte indijske oreške.

Mango olupite in meso zrežite na koščke. Dve tretjini manga zmeljite v pire, preostalega pa sesekljajte. Mangov pire zmešajte z jogurtom, 20 g sladkorja in cimetom. V preliv vmešajte sesekljan mango. Sirup precedite in mu primešajte indijske oreške, rozine in kokosovo moko. Nadevu primešajte limetin sok.

V ponvi po porcijah segrejte olje in iz testa specite 4 palačinke. Premažite jih s kokosovim nadevom in zvijte. Položite jih na krožnike, prelijte z mangovim jogurtom in posujte s cimetom.

Čas priprave: približno 1 ura.
Na osebo: približno 620 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 33 g, ogljikovi hidrati: 69 g.

Bananine palačinke z javorovim sirupom

Za 4 osebe potrebujete

  • 60 g masla
  • 150 g moke
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 jajce
  • 175 ml pinjenca
  • 3 manjše banane
  • 3 žlice mandljevih lističev
  • 4 žlice javorovega sirupa

Priprava

Raztopite 30 g masla in ga nekoliko ohladite. Moko zmešajte s pecilnim praškom, vaniljevim sladkorjem, jajcem in pinjencem. V testo vmešajte raztopljeno maslo. Testo pustite stati približno 10 minut.

Olupite 2 banani in ju zrežite na kolute. Preostalo maslo po porcijah raztopite v veliki ponvi in nanjo položite tri kupčka testa (za en kupček zajemite po 2 žlici testa). Vsak kupček obložite z nekaj rezinami banane in posujte z mandlji.

Palačinke z vsake strani pecite približno 2 minuti. Iz testa specite 12 majhnih debelih palačink.

Preostalo banano olupite in zrežite na rezine. Na krožnike naložite po 3 palačinke, jih obložite s preostalimi bananami in pokapljajte z javorovim sirupom.

Čas priprave: približno 1 ura.
Na osebo: približno 460 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 57 g.

Zapečene skutne palačinke

Za 6 oseb potrebujete

  • 3 žlice rozin
  • 150 ml ruma
  • 250 g moke
  • 5 jajc
  • 400 ml mleka
  • sol
  • 6 žlic masla
  • 160 g sladkorja
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 300 g kisle smetane
  • 500 g skute
  • naribana lupina 1 bio limone
  • 1 ščepec soli

Priprava

Rozine operite, odcedite in za nekaj ur namočite v rumu. Moko, 2 jajci, mleko in 1 ščepec soli zmešajte v testo za palačinke. Testo pustite stati približno 15 minut.

V ponvi po porcijah segrejte maslo in na njem iz testa specite približno 12 tankih palačink. Rozine odcedite. Dve jajci ločite na beljake in rumenjake. Rumenjake in 120 g sladkorja penasto stepite, masi primešajte vaniljev sladkor, 100 g kisle smetane, skuto, rozine in limonine lupine. Iz 2 beljakov stepite čvrst sneg in ga vmešajte v skutni nadev.

Pekač za narastke (20 x 30 cm) namastite, pečico pa segrejte na 175 stopinj. Na palačinke denite od 2 do 3 žlici nadeva, jih zvijte in položite v pekač. Preostalo jajce zmešajte z 2 žlicama sladkorja in preostalo kislo smetano. Palačinke prelijte s smetanovim prelivom in jih v pečici pecite približno 30 minut.

Čas priprave: približno 1 ura 15 minut.
Na osebo: približno 680 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 24 g, ogljikovi hidrati: 72 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri