Smetanova beljakova torta z veliko sadja

16. 6. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Smetanova beljakova torta z veliko sadja (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Avstralija in Nova Zelandija se prepirata, kdo je iznašel to torto. Dejstvo pa je, da so jo postregli v čast ruski balerini Ani Pavlovi, ko je ta v obeh državah gostovala v svoji paradni vlogi umirajočega laboda.

Za 12 kosov potrebujete

  • 5 beljakov
  • sol
  • 400 g sladkorja
  • 2 žlički jedilnega škroba
  • 2 žlički vaniljevega sladkorja
  • 200 g smetane
  • 150 g kisle smetane
  • 500 g jagod
  • 3 žlice vaniljinega sirupa
  • nekaj metinih lističev

Priprava

Pečico segrejte na 100 stopinj (ventilatorsko na 80 stopinj). Beljake denite v skledo za mešanje. Dodajte 1 ščepec soli in stepite čvrst sneg. Med stepanjem mu počasi dodajajte 370 g sladkorja. Stepajte toliko časa, dokler se ne začnejo tvoriti konice. Nato primešajte še škrob in preostal sladkor. Zmes pogladite po papirju za peko (v krogu premera 24 cm) in jo za 3–4 ure postavite v pečico. Po koncu sušenja jo vzemite iz pečice in jo pustite, da se ohladi.

Smetano čvrsto stepite in ji med stepanjem dodajte še preostal sladkor. Primešajte še kislo smetano. Jagode operite, jih očistite in po dolgem prepolovite. Po torti razporedite kremo in jagode ter jo nakapajte s sirupom. Okrasite z meto in jo hitro postrezite, saj se beljakova pena hitro razmoči.

Čas priprave: približno 4 ure in 30 minut.

Na kos: približno 240 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 40 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord