10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Pehtranova potica

18. 3. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Stara slovenska specialiteta iz kvašenega testa ter nadeva iz skute in pehtrana, lahko tudi rozin

Sestavine:

Za testo:

  • 1 kg bele moke
  • 5 dag kvasa
  • 4 rumenjaki
  • 1 jajce
  • 4 dl mlačnega mleka
  • 16 dag masla
  • 1 žlička soli
  • 12 dag sladkorja
  • limonova lupinica
  • 0,3 dl ruma
  • sladkor za posip

Za nadev:

  • 20 dag masla
  • 2 rumenjaka
  • 1 jajce
  • 20 dag sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • sesekljana limonova lupina
  • 5 večjih šopkov grobo sesekljanega pehtrana
  • 0,5 dl mareličnega ali drugega sadnega žganja

Priprava

Zamesimo bolj rahlo kvašeno testo kot za potice in ga pustimo vzhajati. Za nadev penasto umešamo maslo, dodamo sladkor, postopoma umešamo rumenjaka, žganje, vaniljev sladkor, limonovo lupino in na koncu še trd sneg beljakov.

Vzhajano testo razvaljamo na manj kot 1 cm debelo v pravokotno obliko. Po tem namažemo nadev in ga potresemo s pehtra­nom. Testo zavijemo in damo v namaščen model ter pustimo, da potica še vzhaja. Nato jo namažemo s stepenim jajcem.

Potico pečemo približno eno uro pri 180 do 200 stopinjah. Ohlajeno zvrnemo iz modela in posujemo s sladkorjem.

Besedilo in foto. dr. Boris Kuhar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri