Pesto v rdeči in zeleni barvi

19. 5. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Pesto v rdeči in zeleni barvi

Pesto je aromatična omaka, ki je v Italiji priljubljena predvsem pri testeninah, uporabimo pa jo lahko tudi drugače.

Najpomembnejše pri pripravi pesta je, da uporabimo le najboljše sestavine: sveža zelišča, kakovostni sir in ekstra deviško olivno olje. Če sestavin nimate vedno pri roki, si pesto pripravite na zalogo. Pesto naložite v majhne kozarčke in ga prelijte z olivnim oljem. V hladilniku ga lahko hranite približno dva tedna.

Dovolj je, da al dente kuhane testenine zmešate z žlico dobrega pesta in že imate nadvse okusen obrok.

Sicer pa s pestom lahko začinite tudi rižote in solate ter zelenjavo, meso in ribe z žara ali pa ga dodate sendvičem. S svojo aromo oplemeniti tudi osvežilne poletne sladice.

Rdeči pesto

V suhi ponvi brez dodane maščobe popražite 80 g pinjol. Olupite in sesekljate 3 stroke česna. 60 g črnih oliv brez koščic zrežite na rezine. Odcedite 150 g posušenih paradižnikov, vloženih v olje, in jih narežite na koščke. Potrgajte lističe z 8 vejic peteršilja in jih na grobo sesekljajte. V električni mešalnik denite pinjole, česen, olive, paradižnik, peteršilj in 100 ml dobrega olivnega olja.

Vse skupaj zmeljite v gosto pasto in jih primešajte še 100 ml olivnega olja. Pesto začinite s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Čez noč ga shranite v hladilniku in ga vzemite ven približno 30 minut pred serviranjem.

Zeleni pesto

Za slavni pesto alla genovese potrebujete 2 šopka sveže bazilike. Lističe potrgajte z vejic. Olupite strok česna in ga na grobo sesekljajte. V električnem mešalniku zmeljite lističe bazilike, česen in malo soli. Dodajte 50 g pinjol in jih zmeljite. Nato med mletjem postopoma prilijte 50 ml olivnega olja.

Pesta ne meljite preveč, saj mora imeti grobo sesekljano teksturo. Na koncu v pesto vmešajte 2 žlici naribanega pekorina in ga po okusu solite in poprajte. Pesto je najboljši sveže pripravljen.