To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Pica malo drugače: Z avokadom in baziliko

Pica malo drugače: Z avokadom in baziliko (foto: profimedia) profimedia
8. 12. 2018

Pica za kosilo? Dobra ideja, če jo pripravite v malce bolj zdravi, a slastni različici.

Da je doma narejena pica veliko bolj zdrava od tiste, ki jo naročite v restavraciji, verjetno že veste. Ko jo pripravite doma, pa jo verjetno vedno delate po istem receptu, kajne? Tokrat pospravite omako iz paradižnika in šunko - na pico bomo dali avokado in baziliko.

Potrebujete:

  • testo za pico (po vašem običajnem receptu)

  • 1 olupljen avokado

  • 2 žlici nesoljenih pinjol

  • 1 žlico limoninega soka

  • 1 strok česna

  • pest listov bazilike

  • 1 žlico ekstra deviškega oljčnega olja

  • 1 vrečko mocarele

  • razpolovljene češnjeve paradižnike

  • sol

Segrejte pečico na 240 stopnij. Pekač obložite s peki papirjem in vanj razporedite testo, tako da se bo lepo prilegalo.

Zmiksajte avokado, pinjole, limonin sok in baziliko. Nazadnje dodajte še olje in ponovno zmiksajte. Dobiti morate gladko mešanico, ki bo osnova na pici. Po okusu začinite s soljo (lahko tudi s poprom).

Maso razporedite po pici, kot to običajno naredite s paradižnikovo mezgo. Po vrhu razporedite razpolovljene paradižnike in na tanko narezano mocarelo. Če si zaželite še kakšen dodatek, ga razporedite po pici (mi radi dodamo koruzo in narezano papriko).

Pico položite v ogreto pečico in jo pecite med 10 in 15 minut. Večkrat preverite, ali je obroba pice že svetlo rjava.

Vzemite pico iz pečice, počakajte, da se ohladi in postrezite še toplo. Dober tek!

Če potrebujete še več razlogov, da v svoje jedi vključite avokado, naj vas opomnimo:

Ena porcija avokada vsebuje več kot 20 vitaminov in mineralov ter zadosti precejšnje dnevne odmerke po določenih hranilih.

Dobre mononasičene maščobe v avokadu znižajo vrednosti holesterola in zmanjšajo tveganje za kap in srčni infarkt.

Učinkovito znižuje raven trigliceridov in raven holesterola LDL ter poviša raven holesterola HDL.

Vsebuje veliko kalija, ki uravnava krvni tlak.

Nasiti in prepreči napade volčje lakote, kar posledično pripomore k zmanjšanju telesne teže.

Vsebuje veliko vlaknin – 25 % je topnih in 75 % netopnih. Vlaknine znižujejo visoke ravni krvnega sladkorja in zmanjšujejo tveganje za različne bolezni.

Redno uživanje avokada okrepi kosti, ker avokado vsebuje veliko folne kisline, bakra in vitamina K.

Avokado dodajte obrokom, ki vsebujejo v maščobi topna hranila, in tako pomagajte telesu pri njihovi absorpciji. To velja za vitamine A, E, K, D in nekatere antioksidante, na primer lutein, beta karotene in alfa karotene.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri