Polentine kroglice na čičerki

8. 7. 2015
Deli
Polentine kroglice na čičerki (foto: Arhiv | Lisa)
Arhiv | Lisa

Ta stročnica bi se morala pogosteje znajti na navašem jedilniku. Je namreč zelo bogata z ogljikovimi hidrati in balastnimi snovmi in je odličen vir kalcija, železa in vitaminov B skupine.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 2 pločevinki čičerke, po 240 g (če želite, lahko pripravite tudi svežo)
  • 2 čebuli
  • 1 steblo pora
  • 1 bučko
  • 500 g češnjevih paradižnikov 
  • 2 žlici olja
  • 1 žlico paradižnikove mezge
  • 3 žlice agavinega sirupa (oziroma po okusu)
  • 4 stroke česna
  • 1,2 l juhe
  • 3 žlice limonovega soka
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 žličko maroške začimbe ras el hanout
  • 80 g masla
  • sol, poper
  • sok in nastrgano lupinico 3 neškropljenih pomaranč
  • 200 g polente (instant)
  • 4 žlice praženega sezama
Priprava:

1. Čičerko odcedite. Olupljeno čebulo zrežite na kocke. Očiščen por in bučko zrežite na obročke oziroma na kocke. Oplaknite češnjeve paradižnike. Vse skupaj približno 5 minut dušite na olju.

2. Dodajte še paradižnikovo mezgo in 2 žlici agavinega sirupa ter sestavine lahno karamelizirajte. K njim iztisnite še polovico česna, prilijte 400 ml juhe in 1 žlico limonovega soka ter vse skupaj pustite lahno vreti približno 5 minut.

3. Nato primešajte še peteršilj, ras el hanout in 40 g margarine. Sestavine pikantno začinite s soljo, poprom in 1 žlico limonovega soka.

4. Segrejte preostalo juho in vanjo iztisnite preostanek česna. Nato primešajte še 300 ml pomarančnega soka in 1 žlico limonovega. Začinite s soljo, poprom in 1 žlico agavinega sirupa. Nato v tekočino vmešajte polento in jo kuhajte toliko časa, da se zgosti. Dodajte še 40 g margarine, pomarančno lupinico in 2 žlici sezama. Na nizkem ognju kuhajte še nekaj minut, da se vse lepo zgosti. Oblikujte kroglice in jih postrezite z zelenjavo, za konec pa jed potresite še s sezamom.

Preberite še Čičerka - najslajša stročnica

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"