Pollo alla Marengo: Nežno piščančje meso z olivami in paradižniki

21. 6. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Pollo alla Marengo: Nežno piščančje meso z olivami in paradižniki (foto: stockfood photo)
stockfood photo

In spet smo pri Napoleonu! Po bitki pri Marengu mu je kuhar postregel z jedjo, za katero so sestavine lahko 'naplenili' v okolici. Napoleon je pozneje zahteval, da mu jo pripravijo po vsaki bitki.

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 očiščenega piščanca (približno 1 kg)
  • 500 g paradižnikov
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici moke 
  • 4 vejice bazilike (sesekljane)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sol, poper
  • 250 ml suhega belega vina
  • 40 g zelenih oliv (brez koščic)
  • 8 rezin francoske štruce
  • 8 prepeličjih jajc
  • 3 žlice limoninega soka 
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Priprava

Meso oplaknite, ga obrišite in ločite stegna in prsi od preostalega mesa. Paradižnike olupite, jim odstranite semenje in jih zrežite na kocke. Česen olupite in ga strite. Kose mesa povaljajte v moki. Pri srednji temperaturi na 3 žlicah olja najprej z vseh strani popecite in začinite stegna, nato pa še prsi. Iz ponve vzemite le prsne dele in jih postavite na toplo.

V ponev stresite paradižnike in česen. Zalijte z vinom in vse skupaj pri nizki temperaturi dušite približno 20 minut. Nato v ponev denite še prsne dele in v pokriti posodi meso dušite še 20 minut. Tik pred koncem kuhanja dodajte še olive in baziliko.

Popecite rezine francoske štruce. Na preostanku olja na oko specite prepeličja jajčka. Kose mesa začinite s soljo, poprom in limoninim sokom. Po krožnikih jih porazdelite skupaj s paradižnikovo omako in olivami ter jed potresite s peteršiljem. Rezine kruha obložite z jajci in na vsak krožnik denite po dve.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut.

Na osebo: približno 850 kcal, beljakovine: 55 g, maščobe: 55 g, ogljikovi hidrati: 22 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"