Posebnost eksotičnega sadja

30. 1. 2012
Deli
Posebnost eksotičnega sadja (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Eksotično sadje je odličen vir vitaminov, na ducate hranljivih snovi, tudi takšnih, ki vas bodo varovale pred nastankom gub in kožnim rakom, in je sajde, ki je lahko prava gurmanska poslastica.

Na srečo nam je sadje na voljo skozi vse leto, zato nikar ne razmišljajte. Naj bo v vaši kuhinji tudi pozimi pridih poletja.

Rdeče, oranžno in rumeno in sajde bo vašo kožo oskrbelo s karotenoidi, snovmi, ki odpravljajo gube in varujejo pred kožnim rakom.

Skutna torta s fizalisom

Ti, temno rumeni ali oranžni plodovi, polni zdravja, izvirajo iz Južne Amerike. So odličen vir beljakovin, vlaknin, vitamina A in antioksidantov, ki varovujejo pred boleznimi.

S fizalisom se lahko posladkate podobno kot z rozinami ali pa pripravite odlično torto.

Skutna torta s fizalisom

Za približno 12 kosov potrebujete:
  • 150 g cantuccinov (toskanskih piškotov z oreščki)
  • 75 g masla
  • 1 biopomarančo
  • 500 g pasirane skute
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek želatine fix
  • 250 g smetane
  • 1 manjši zrel mango
  • 125 g fizalisa
Priprava:

Piškote položite v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem valjajte toliko časa, da se zdrobijo v drobtine. Maslo raztopite in mu primešajte piškotne drobtine. Dno pekača za torto (premera 26 cm) obložite s papirjem za peko. Po pekaču razporedite piškotno maso in jo s prsti rahlo pritisnite ob dno. Postavite v hladilnik za približno 1 uro.

Pomarančo operite pod vročo vodo in jo osušite. Naribajte za 1 žličko lupine in iztisnite 100 ml soka. Skuto zmešajte s sokom, lupino in sladkorjem. V skutno maso vmešajte želatino in jo z električnim mešalnikom mešajte približno 2 minuti. Smetano čvrsto stepite in jo primešajte skutni masi. Maso enakomerno razmažite po piškotni podlagi. Torto postavite v hladilnik za približno 3 ure.

Mango olupite, meso z nožem odrežite od koščice in ga zrežite na tanke rezine. Polovici fizalisa odstranite cvetne liste. Mangove rezine položite na torto v obliki zvezde, ob rob torte pa dekorativno razporedite fizalise.

Čas priprave: približno 4 ure 30 minut
Na kos: približno 230 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 22 g

Mangova torta

Mango v svojem sladkem in sočnem mesu skriva ogromno vitamina A in C, pa tudi vrsto drugih mineralov in vlaknin. Privoščite si ga lahko brez skrbi in potešite željo po sladkem.

Mangova torta

Za približno 12 kosov potrebujete:
  • 200 g piškotov za tiramisu (savoiardi)
  • 100 ml mangovega soka
  • 3 liste želatine
  • 150 g bele čokolade
  • 300 g maskarponeja ali kremnega sirčka
  • 100 g smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 zrela manga
  • 1 zavitek bistrega tortnega preliva
  • 2 žlici sladkorja
Priprava:

Pekač za torto (premera 26 cm) obložite s papirjem za peko. Piškote tesno drugega zraven drugega razporedite po dnu in jih pokapljajte z mangovim sokom.

Želatino namočite. Čokolado sesekljajte in jo raztopite nad vročo vodno kopeljo. Nato jo odstavite in med mešanjem ohladite. V ohlajeno tekočo čokolado vmešajte maskarpone. Želatino ožmite, raztopite in primešajte maskrponeju. Smetano in sladkor v prahu čvrsto stepite in prav tako vmešajte v kremo.

Mango olupite, meso z nožem odrežite od koščice in ga zrežite na tanke rezine. Kremo enakomerno razmažite po piškotih in jo dekorativno obložite z rezinami manga. Tortni preliv zmešajte s 250 ml vode in sladkorjem. Preliv prevrite, nekoliko ohladite in z njim pokapljajte mango. Torto postavite v hladilnik za približno 1 uro.

Čas priprave: približno 1 ura 35 minut
Na kos: približno 290 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 29 g

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"