Potratna potica

27. 3. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Potratna potica

Potratna, štajerska ali biskvitna. Kakorkoli jo že poimenujemo, odlična je. Preizkušeno.

Sestavine:

Za kvašeno testo:

  • 50 dag bele moke
  • 4 dag kvasa
  • 10 dag masla
  • 8 dag sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 2,5 dl mleka
  • 1 žlica ruma
  • lupina 1/2 limone
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • 1 žlica krušnih drobtin za potresanje pekača

Za svetlo biskvitno testo:

  • 3 jajca
  • 10 dag sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 10 dag moke

Za temno biskvitno testo:

  • 3 jajca
  • 10 dag sladkorja
  • 10 dag moke
  • 1 žlica kakavovega prahu

Za nadev:

  • 50 dag orehov
  • 50 dag skute
  • 1 dl sladke smetane
  • sladkor
  • 1 jajce za premaz

Priprava:

Najprej spečemo dve plošči svetlega in temnega biskvitnega testa v velikosti pekača ali modela.

Iz vseh sestavin zamesimo kvašeno testo. Vzhajano testo razvaljamo na dvakratno velikost pekača. S polovico testa obložimo pomaščen in z drobtinicami potresen pekač tako, da nekaj testa sega čez robove.

Orehe zmešamo s sladko smetano in po okusu sladkamo. Tudi skuto po okusu sladkamo.

Testo namažemo s skutnim nadevom, nato še z orehovim in prekrijemo s svetlim biskvitom. Tudi tega namažemo z obema vrstama nadeva in ga prekrijemo s temnim biskvitom. Tega prav tako namažemo z obema nadevoma, ki ju prekrijemo z drugo polovico kvašenega testa.

Obe polovici ob robovih spojimo, malo potlačimo, prebodemo in pustimo še malo vzhajati.

Pred peko potico premažemo z raztepenim jajcem. Pečemo jo 60 minut pri 180 stopinjah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord