To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Prava sorta jabolk za peko

Prava sorta jabolk za peko (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 1. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Ne gre le za stvar okusa. Štejejo še druge stvari ...

Posezite po domačih sortah jabolk in pripravite slastna pečena jabolka!

Za kuho in pite, zavitke, mafine in pa tudi za pečena jabolka uporabljajte vedno sorte, primerne za kuho. Te so surove, vedno nekoliko kiselkaste in večinoma manj aromatične. Slastno aromo jim da šele kuhanje.

Pomembno vlogo igra tudi konsistenca. Med peko se morajo jabolka zmehčati, ne smejo pa razpasti.

Granny Smith

OKUS: kisla in zelo sočna, z jedrim mesom, se ne razkuhajo

PRIMERNA ZA: tarte tatin ali dekoracijo tort

Jonagold

OKUS: sladka in zelo aromatična, z mehkim mesom

PRIMERNA ZA: potopljene jabolčne ali kvašene Kolače

Cox orange

OKUS: kiselkasta in zelo aromatična, se srednje razkuhajo

PRIMERNA ZA: kvašeno testo in kolače iz pekača in pa tudi za pečena jabolka

RECEPTI

Pečena jabolka

Za 4 kose potrebujete:

  • 100 g rozin,
  • cimet,
  • 5 cl amaretta,
  • 4 jabolka (boskop),
  • 1 žlico limonovega soka,
  • 4 žlice masla

Priprava:

Rozine zmešajte z 1 žličko cimeta in amarettom. Pustite stati 3 ure. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj).

Jabolkom odrežite vrhnje dele in jih izdolbite. Meso sadeža, razen peščišča, zrežite na drobne kocke in jih zmešajte z limonovim sokom in mešanico rozin. S tem napolnite jabolka. Prekrijte s koščki masla in odrezanimi deli jabolk. Jabolka postavite v namaščen pekač in jih pecite 40 minut. Po želji zraven postrezite vaniljevo omako.

Francoska pita s kiselkastimi jabolki in rumom

Za 10 kosov potrebujete:

  • 200 g moke
  • 115 g masla
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 ščepec soli
  • ½ žličke cimeta
  • ½ žličke vanilje v prahu
  • 1 jajce
  • 1 kg kiselkastih jabolk (na primer cox orange)
  • 2 žlici limonovega soka
  • 2 žlici jabolčnega soka 
  • 1 žlica ruma

Priprava:

Moko presejte in sredi kupčka naredite jamico. Okoli roba porazdelite koščke 100 g masla, 50 g sladkorja v prahu, sol, cimet in vaniljo v prahu, v jamico pa ubijte jajce. Na hitro zgnetite testo, ga zavijte v folijo za živila in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

Olupite jabolka, jih zrežite na četrtine, odstranite peščišče in jabolka zrežite na tanke rezine. Nakapajte jih z limonovim sokom. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

Testo tanko razvaljajte in z njim obložite model za pito. Testo večkrat prebodite z vilicami. Nanj prekrivajoče se razporedite rezine jabolk. Po njih razporedite preostalo maslo v koščkih in pito pecite 25 minut.

Preostali sladkor v prahu stopite, tako da bo zlato rumen. Prilijte jabolčni sok in rum ter vse skupaj zmešajte v karamelno omako.

Pito vzemite iz pečice in temperaturo zvišajte na 220 stopinj. Pito prelijte s karamelno omako in jo pecite še 8 do 10 minut. Postrezite še toplo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri