Recept: Pravi polnozrnati kruh

26. 11. 2014
Deli
Recept: Pravi polnozrnati kruh (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Iz zdravstvenih razlogov se ni smiselno povsem odpovedati ogljikovim hidratom, saj lahko telesu začne primanjkovati življenjsko pomembnih hranil. Vsekakor pa se izplača zmanjšati vnos tistih, ki močno vplivajo na nivo krvnega sladkorja, in biti pozorni, da bodo polnozrnati izdelki zares polnovredni. 

Sami specite pravi polnozrnati kruh

Za 2 štruci potrebujete:
  • 1 kocko kvasa
  • 60 ml mlačne vode
  •  500 g polnozrnate pšenične moke
  • 500 g pirine moke
  • 1 pest bučnih semen
  • 1 pest lanenih semen
  • 1 žlico morske soli
Priprava:

1. Kvas stopite v vodi. V drugi skledi zmešajte preostale sestavine, prilijte kvašeno mešanico in testo, od zunaj navznoter, gnetite približno 10 minut.

2. Skledo pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo in testo pustite vzhajati približno 20 minut.

3. Testo vnovič gnetite 10 minut. Oblikujte 2 štruci in ju po diagonali večkrat zarežite. Štruci položite v pekač in ju pustite počivati še 15 minut.

4. Pečico segrejte na 280 stopinj (ali na 240 stopinj). Pekač potisnite v pečico, podenj pa postavite skodelico z vodo. Kruh približno 20 minut pecite pri 230 stopinjah. Temperaturo zmanjšajte na 160 stopinj in kruh pecite še približno 30 minut.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord