10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Pravilne kombinacije živil v presnih tortah

Pravilne kombinacije živil v presnih tortah (foto: Mateja Tea Dereani) Mateja Tea Dereani
18. 8. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Večina se nas strinja, da so presne torte dobre. Nenehno beremo tudi o tem, kako so zdrave, ker so iz surovih in naravnih sestavin, vendar to ni povsem res. Če nepravilno kombiniramo živila v njih, so lahko precej neprebavljive, torej so težke za želodec, povzročajo vetrove in še kaj. Naj razložim.

Presne torte so navadno sestavljene iz svežega sadja ali sladkih buč, oreškov, kokosovega ali kakavovega masla, sladila, datljev in začimb. Težava se pojavi pri oreških, ker so izredno težko prebavljivi in se po pravilni kombinaciji hrane naj ne bi mešali z ničimer. Poleg tega vsebujejo veliko maščob, kar dodatno oteži želodec, sploh v kombinaciji s svežim sadjem. Večina oreškov tudi zakisa naš organizem.

Med oreške spada tudi kokosov oreh, vendar ima ta poseben status. Vsebuje zelo malo škroba in zelo malo beljakovin, poleg tega se z večino hrane dobro kombinira in posredno alkalizira telo. To pomeni, da kokosovo olje brez težav dodajamo presnim tortam.

Ko enkrat vemo vse to, si res ne želimo delati presnih tort z oreški, če jih lahko drugače. Pa poglejmo. Oreški dajo presnim tortam nekaj volumna in torto povežejo. Torej potrebujemo druge sestavine, s katerimi bomo dosegli enak učinek. Možnosti je seveda več, tokrat vam bom razkrila dve.

Pri tej bučni piti smo namesto oreškov za podlago uporabili semena. Pri nadevu smo dodali psyllium. Psyllium so semena indijskega trpotca in se v trgovinah dobijo zmleta. Imajo kar nekaj zdravilnih učinkov: delujejo proti zaprtju, driski, hemeroidih. Uporabljajo jih tudi za znižanje ravni krvnega sladkorja pri diabetikih. Psyllium se ob stiku s tekočino napihne in ustvari želatini podobno snov.

Presna bučna pita

buckina pita

Sestavine za pekač premera 25 cm

Testo:

  • 10 dag mletih lanenih in sončničnih semen v poljubnem razmerju (npr. 2 : 1)
  • 10 dag razkoščičenih datljev
  • vodo po potrebi (če so datlji bolj suhi, več – do pol dcl; če so vlažni, zelo malo)

Nadev:

  • 45 dag na kose narezane buče hokaido (brez koščic in z lupino)
  • 1,5 dcl javorjevega sirupa
  • 1,5 dcl vode
  • cimet
  • klinčki
  • kardamom
  • vanilja v prahu
  • 10 dag kokosovega masla
  • 8 g psylliuma

Priprava

Za testo najprej v multipraktiku z rezilom S zmeljite datlje. Dodajte lanena in sončnična semena in še enkrat zmeljite. Potem dodajte toliko vode, da nastane kepa, ki se ne da več mleti.

Testo razporedite po dnu pekača.

Za nadev zblendajte bučo hokaido, vodo in javorjev sirup. Dodajte začimbe. Dodajte kokosovo maslo in še enkrat zblendajte.

Nazadnje dodajte psyllium in še enkrat zblendajte. Polijete po testu in pustite čez noč v hladilniku, da se strdi.

Presna kokosova torta z meto in čokolado – z manj maščobami in brez oreškov

kokosova torta

Pri torti smo namesto oreškov uporabili presno kokosovo moko. Moka vsebuje veliko vlaknin, ki vpijejo odvečno tekočino, in odlično poveže katerokoli presno torto.

Sestavine za 4 osebe

Testo:

  • 12 dag rozin
  • 12 dag mešanice mletih lanenih semen in sončničnih semen
  • nekaj kapljic vode

Nadev:

  • pol l kokosovega mleka
  • 10 dag datljev
  • nekaj kapljic stevije v tekočini ali za noževo konico koncentrirane stevije
  • nekaj kapljic arome mete
  • 5 dag kokosovega olja
  • 8 dag kokosove moke (ali kakšen dkg več, odvisno od tega, kako gosto je kokosovo mleko)

Čokoladna glazura:

  • 4 dag kakavovega masla
  • 1,5 dag kokosovega masla
  • 0,7 dag kakava v prahu
  • 3,5 dag koruznega slada
  • stevija

Priprava

Rozine v multipraktiku dobro zmiksajte. Ko se začne delati kepa, dodajte lanena in sončnična semena. Zmeljite. Dolijte nekaj kapljic vode in naredite 2 žogici testa: eno za spodaj in eno za vmes.

Tisto za vmes enakomerno razporedite na dno pekača.

V blenderju kokosovo mleko zmešajte z datlji. Če je mleko strjeno, pločevinko v vroči vodi segrejte, da postane tekoče. Dodajte kokosovo olje in spet zmešajte. Začinite z aromo mete.

Kokosovo moko dajte v posodo in počasi ob stalnem mešanju dolivajte mešanico iz posode blenderja. Na koncu poskusite, ali je masa dovolj sladka, in če ni, dodajte nekaj kapljic stevije v tekočini ali za noževo konico stevije v prahu.

Polovico mase razporedite po spodnjem delu testa. Razvaljajte drugo polovico testa in razporedite drugo polovico nadeva po njem. Torto postavite v zamrzovalnik.

Medtem pripravite glazuro. Kakavovo maslo raztopite nad vročo kopeljo, da je tekoče, dodajte kokosovo maslo, vmešajte kakav in na koncu slad. Dodajte nekaj kapljic stevije. Zmešajte in glazuro polijte po torti. Torto prestavite v hladilnik. Strdila se bo šele čez nekaj ur.

Več o dejavnostih Mateje Tee Dereani na spletni strani www.matejadereani.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri