10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Praznična večerja v manj kot 60 minutah

30. 12. 2013

Za vse, ki ste na tesnem s časom - tudi v 60 minutah lahko pripravite odlično praznično večerjo.

Jedilnika se seveda ni treba do potankosti držati. V kuhinji si lahko privoščite eksperimentiranje. Pravzaprav je inovativnost vedno dobrodošla.

Sestavine lahko brez skrbi priredite tudi po lastnem okusu. To velja predvsem za tiste, ki se otepate raznih alergij ali imate kakšno drugo bolezen, in za tiste, ki enostavno pazite na prehrano. Tako lahko npr. namesto masla uporabite kokosovo maslo, namesto rastlinskega olja olivno olje, namesto sladkorja pa stevio ... 

Predjed

Brusketa s solato

Za 4 osebe potrebujete:

  • 50 ml vinskega kisa
  • sol, poper
  • sladkor
  • 50 ml olja
  • 2 srčka hrustljave solate
  • 2 majhna paradižnika
  • ½ kumare
  • približno 100 g paprik,
  • nadevanih z ovčjim sirom in vloženih v olju
  • 8 rezin čabate

Priprava:

Kis zmešajte s soljo, poprom, sladkorjem in oljem. Solatne srčke operite, osušite in po dolgem zrežite na četrtine. Pripravite paradižnik in kumaro ter ju na drobno sesekljajte. Nadevane paprike po potrebi razrežite.

Rezine čabate opecite v opekaču ali ponvi in jih razdelite na 4 krožnike. Obložite jih s solato, zelenjavo in papriko ter pokapljajte s prelivom.

Čas priprave: približno 20 minut.
Na osebo: približno 205 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Glavna jed

Polenovka v omaki z jabolčnim vinom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 600 g filetov polenovke (trske)
  • sol, poper
  • 3 žlice moke
  • 2 žlici olja
  • 1 šalotko
  • 80 g hladnega masla
  • 350 ml jabolčnega vina (cider)
  • 150 g smetane
  • limonin sok
  • kajenski poper
  • 300 g šampinjonov
  • 3 mlade čebule

Priprava:

Pečico segrejte na 100 stopinj (ventilatorsko na 80). Filete oplaknite, osušite, solite, poprajte in povaljajte v 1 žlici moke. Na vročem olju jih opecite z obeh strani. Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in v pečici pecite od 15 do 20 minut.

Olupljeno šalotko sesekljajte in jo popražite na 2 žlicah masla. Dodajte moko, jo rahlo zarumenite in zalijte z jabolčnim vinom. Omako med stepanjem z metlico zavrite. Prilijte smetano in omako začinite s soljo, limoninim sokom in kajenskim poprom. Omako med mešanjem kuhajte od 5 do 8 minut.

Pripravite gobe in mlado čebulo ter ju narežite. Gobe popecite na 20 g vročega masla. Nato zraven popecite čebulo in ju začinite s soljo in poprom. Preostalo maslo narežite na koščke in ga z metlico vmešajte v omako. Filete postrezite z omako, gobami in čebulo. Zraven se prileže pečen ali maslen krompir.

Čas priprave: približno 40 minut.
Na osebo:
približno 550 kcal, beljakovine: 30 g, maščobe: 35 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Sladica

Bananina nabodala s čokolado

Za 4 osebe potrebujete:

  • 100 g temne čokolade
  • 2 veliki čvrsti banani
  • 8 mehkih amaretinov
  • 2 žlici kokosove moke

Priprava:

Čokolado sesekljajte in raztopite v vroči vodni kopeli. Banani olupite in vsako poševno zrežite na 4 kose. Banane in piškote nataknite na 8 dolgih lesenih nabodal.

Banane na nabodalih prelijte s tekočo čokolado in posujte s kokosom. Nabodala položite na naoljeno aluminijasto folijo in počakajte, da se čokolada strdi. Postrezite jih v visokih kozarcih.

Čas priprave: približno 15 minut.
Na osebo: približno 260 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 30 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri