10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Pregrešno dober rikotin kolač z jagodičjem (brez rafiniranega sladkorja)

Pregrešno dober rikotin kolač z jagodičjem (brez rafiniranega sladkorja) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2019

Če imate v hladilniku lonček rikote, v zamrzovalniku pa paket zamrznjenega jagodičja in ne veste, kako bi ga porabili … Pripravite ta pregrešno dober rikotin kolač.

Preden začnete, naj povemo ...

Recept smo preizkušali prvič in ga nekoliko prilagodili. Ker imamo raje nekoliko manj sladek kolač, smo stevio, ki nadomešča sladkor, dodajali postopma, do želenega okusa. To predlagamo tudi vam. Stevia je sicer slajša od sladkorja, vendar z zelo nizko energijsko vrednostjo.

Prav tako smo postopoma dodajali moko, da ne bi nastala pregosta masa. V receptu je uporabljena pirina moka. Pira je bogat vir vlaknin, kar dobrodejno vpliva na prebavo. Lažje je prebavljiva kot pšenica, hkrati pa postreže še z dobro dozo vitaminov B skupine, z magnezijem in beljakovinami.

Sestavine:

  • 3 velika jajca
  • 85 g stopljenega masla
  • 375 g lahke rikote
  • žlička vaniljevega ekstrakta ali vanilje paste
  • 85 g pirine moke (po potrebi več)
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • limonina lupinica ene srednje velike limone
  • 170 g jagodičja (mi smo uporabili borovnice)
  • stevia po okusu (a ne več kot 5 žličk)

Priprava:

Pripravite pekač. Če boste uporabili okroglega, naj bo približno 20 cm premera. Obložite ga s peki papirjem. Pečico segrejte na 180˚C.

V večji skledi zmešajte moko in pecilni prašek ter postavite na stran.

V drugi skledi z mešalnikom na visoki hitrosti stepite jajca in sladilo. Stepajte približno 2 minuti.

Nato dodajte stopljeno maslo, rikoto, vaniljo, limonino lupinico in na srednji hitrosti stepajte še minuto oz. dokler se sestavine dobro ne zmešajo.

Znižajte hitrost mešalnika in postopoma dodajajte mešanico moke in pecilnega praška.

Maso prelijte v pekač, potresite z borovnicami in postavite v ogreto pečico. Pecite 45 do 50 minut. Po vrhu naj bo lepo zlato rjavo zapečen.

Inspiracijo smo našli na blogu onceafoodie.com

Preizkusite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri