Princeske z ribezom

19. 8. 2012
Deli
Princeske z ribezom

Ribez je bogat vir zdravilnih snovi, ki krepijo imunski sistem, pospešujejo nastajanje hormonov in presnovo in varujejo sluznico. Izvlečki se pogosto uporabljajo tudi pri izdelavi kozmetičnih preparatov. Tokrat pa ga bomo uporabili za pripravo sadne različice priljubljene klasike - princeske.

Za približno 10 kosov potrebujete:
  • 45 g masla
  • sol
  • 140 g moke
  • 3 jajca
  • 400 g rdečega ribeza
  • 300 ml rdečega grozdnega soka
  • 2 žlici sladkorja
  • ½ zavitka rdečega preliva za torte
  • 30 g amaretinov (italijanskih mandljevih makronov)
  • 250 g smetane
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 žlico sladkorja v prahu
Priprava:

V lonec nalijte 180 ml vode, dodajte maslo in 1 ščepec soli ter zavrite. Dodajte moko in jo s kuhalnico mešajte toliko časa, da nastane cmok, ki se loči od posode.

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Testo nekoliko ohladite in vanj postopoma vmešajte jajca. Testo denite v vrečko za brizganje z velikim cevastim nastavkom.

Na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgajte 10 kupčkov in jih v pečici pecite od 25 do 30 minut. Pečene krofke vzemite iz pečice, jih vodoravno prerežite in ohladite.

Ribez preberite in jagode potrgajte z latov. Grozdni sok zmešajte s sladkorjem in tortnim prelivom ter mešanico prevrite. Dodajte ribez, ga prevrite in kompot ohladite. Amaretine zdrobite. Smetano in vaniljev sladkor čvrsto stepite in ji primešajte piškote.

Krofke nadevajte s kompotom in smetano ter jih posujte s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 1 ura 15 minut.
Na kos: približno 250 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 25 g.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ