Pripravite najboljši domač hamburger

20. 6. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Pripravite najboljši domač hamburger (foto: stockfood photo, revija Lisa)
stockfood photo, revija Lisa

Mesni polpet v žemljici bo prava delikatesa

Hamburger je utelešenje hitre prehrane, kupljeni pa niso vedno tudi slastni. Domači so lahko veliko boljši, saj med obema plastema bombete zložite samo najboljše sestavine. Manj sestavin pa včasih poskrbi za še več okusa. Poskusite z nami!

Kdo ga je iznašel?

Natančno se ne ve. Največkrat se omenja, da naj bi baltski pomorščaki zelo radi jedli začinjeno surovo meso. Vsakomur to sicer ni bilo všeč. Izseljenci iz Hamburga so ta recept pozneje prinesli v ZDA. Spet drugi pa pravijo, da je prvi hamburger nastal na letnem sejmu mesta Hamburg pri Buffalu v državi New York.

Manj je več

Srce vsakega burgerja je pečena mesna polpeta, t. i. patty. Klasični burger je narejen le iz govedine s 30 % maščobe ter začinjen s soljo in poprom. Tehta 150 g, je debel približno 2 cm, v premeru pa je le nekaj centimetrov večji od bombete. Na zunaj mora biti hrustljavo zapečen, v notranjosti pa mora ostati lepo sočen. Da se meso med peko ne bo izbočilo, vanj pred preko s hrbtno stranjo žlice vtisnite kotanjico. Tudi pri bombetah velja: boljše kot kupljene so domače (v nadaljevanju tudi recept).

Različice

Burgerje najdete po vsem svetu in temu ustrezno tudi mnogo različic: grški burger sestavljajo jagnjetina, česen in origano, azijske še ingver, arašidovo maslo in sojina omaka. V reuben burger spadata še kislo zelje in mesni narezek. Zadnji trend v ZDA: burger s pečenimi japonskimi rezanci namesto z bombeto.

Recept za 'patty'

Za 4 kose potrebujete

  • 600 g mlete govedine (30 % maščobe)
  • ¼ šopka peteršilja (sesekljanega)
  • 2 stroka česna (kocke)
  • 2 žlici worcestrske omake
  • sol
  • poper
  • 1 žlico olja

Priprava

Mleto meso zmešajte s peteršiljem, česnom, omako worcester, soljo in poprom. Z rokami ali pa posebnim pripomočkom za oblikovanje mesa oblikujte 4 polpete. Na olju jih pecite z vsake strani po 5 minut.

Čas priprave: 20 minut.

Na osebo: približno 400 kcal, beljakovine: 27 g, maščobe: 32 g, ogljikovi hidrati: 1 g.

Remulada - super omaka za burgerje

Za 4–6 oseb potrebujete

  • 2 žlički gorčice
  • po 1 žličko kisa in limonovega soka
  • sol
  • 4 trdo kuhana jajca
  • 125 ml olja
  • 1 čebulo
  • 100 g kislih kumaric
  • po 4 vejice koprca in peteršilja
  • poper
  • 4 žlice tekočine kislih kumaric

Priprava

Gladko zmešajte gorčico, kis, limono, ¼ žličke soli in 3 rumenjake. Vmešajte še olje. Sesekljajte olupljeno čebulo in česen ter kumarice in vse skupaj dodajte omaki. Začinite jo s soljo, poprom in tekočino od kislih kumaric.

Čas priprave: 30 minut.

Na osebo: približno 260 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 2 g.

Recept za bombetke za burgerje

Za 4 osebe potrebujete

  • ¼ kocke kvasa (10 g)
  • 200 g pinjenca (za vegansko različico sojino mleko)
  • 320 g moke
  • 1 žličko soli
  • 1–2 žlici sezamovih semen (po okusu)

Priprava

Kvas stopite v mlačnem pinjencu in nato primešajte moko.

Testo gnetite 2 minuti. Nato ga pokrijte in pustite vzhajati približno 60 minut.

Testo razdelite in gnetite 3 minute. Vgnetite tudi sol. Razdelite ga na 4 porcije in oblikujte krogle.

Potisnite jih na sezam in jih nato pustite vzhajati 2 uri. Pri 220 stopinjah jih pecite 12 minut. Na dno pečice dajte malce vode.

Vegi različica hamburgerja

200 g suhih sojinih zrn za 12 ur namočite v vodi. Nato jih 90 minut kuhajte v sveži vodi. Po kuhanju jih odcedite in pretlačite.

Primešajte jim 1 sesekljano čebulo, 10 g sesekljanega ingverja, 1 sesekljan čili, 1 žlico sesekljanega zelenja koriandra, 60 g drobtin, 1 jajce, sol in poper.

Oblikujte 4 polpete in jih 10 minut pecite na 2 žlicah sojinega olja. Zmešajte po 2 žlici majoneze in zrnate gorčice. 200 g kumare zrežite na rezine in očistite zelenjavo. Prerežite 4 t. i. bagels, jih popecite in obložite.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord