To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Puran z mesnim nadevom

Puran z mesnim nadevom (foto: Profimedia) Profimedia
7. 1. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Ideja za okusno pečenko!

Za 10 oseb potrebujete:

Za nadev:

  • olivno olje
  • 1 drobno sesekljano čebulo
  • 100 g kock slanine
  • 120 g kock korenja
  • 120 g koščkov stebelne zelene
  • 4 stroke sesekljanega česna
  • 400 g mlete svinjine
  • 100 g drobno sesekljanih suhih marelic
  • 2 vejici sesekljanega rožmarina
  • 2 vejici sesekljanega žajblja
  • morsko sol, sveže mleti črni poper
  • ščepec muškatnega oreščka
  • sok in lupinico 2 limon
  • pest drobtin

Za purana:

  • 1 puran (približno 3,5 kg)
  • 100 g rezin slanine
  • morsko sol, sveže mleti poper
  • rezine 2 pomaranč
  • 100 g masla

Za krompir:

  • 500 g krompirja
  • sol, poper
  • olivno olje
  • 30 g masla
  • 150 g graha

Priprava:

1 V ponvi segrejte olivno olje. Dodajte čebulo in slanino in na srednji temperaturi oboje pražite nekaj minut. Nato dodajte korenje, zeleno in česen. Med mešanjem vse skupaj dušite 3 minute. Mešanico nato postavite vstran.

2 Mletemu mesu dodajte marelice, zelišča, muškat in limonino lupinico. Nakapajte z limonovim sokom in mešanico začinite s soljo in poprom. Če je mešanica preredka, dodajte še pest drobtin.

3 Pečico segrejte na 140 stopinj. Purana oplaknite pod hladno vodo in ga osušite s kuhinjsko brisačo. S prsti na prsih previdno ločite kožo od mesa. Žep napolnite z mesno mešanico in povežite skupaj noge.

4 Purana natrite s soljo in poprom ter ga položite v pekač. Prilijte približno 100 ml vode.

5 Purana pecite približno 5 ur. Vsakih 30 minut ga zalijte z malo vode. Ko je meso skoraj pečeno, v omaki stopite maslo in po puranu razporedite rezine pomaranče. Meso pecite še 20 minut. Nato ga vzemite iz pečice in ga shranite na toplem. Temperaturo pečice zvišajte na 190 stopinj.

6 Za pripravo krompirjeve solate olupite in na tanke rezine zrežite krompir in rdečo čebulo. Stresite v skledo, prilijte olivno olje in vse skupaj začinite s soljo in poprom. Mešanico razporedite po dnu pekača, obloženega s papirjem za peko, in ga pecite približno 30 minut. Medtem v ponvi stopite maslo. Nanj stresite grah in ga segrejte. Nato ga primešajte krompirju. Postrezite s puranovo pečenko.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri