Puranji zvitki na vinu s pire krompirjem

20. 9. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Puranji zvitki na vinu s pire krompirjem (foto: Profimedia)
Profimedia

Jed, ki zagotovo tekne!

Za 4 osebe potrebujete:

Za nadev:

  • 4 en dan stare žemlje
  • 50 g posušenih paradižnikov v olju
  • 2 jajci
  • 100 ml mleka
  • 3 vejice svežega timijana

Za zvitke:

  • 1 kg puranjih prsi
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 100 g masla
  • 1 veliko čebulo
  • 300 ml belega vina
  • 300 ml perutninske juhe
  • 250 ml smetane

Za pire krompir:

  • 1 kg krompirja
  • 80 g masla
  • 200 g sveže špinače
  • 3 žlice smetane

Priprava:

1 Žemlje zrežite na kocke in jih stresite v skledo. Paradižnike odcedite (olje prihranite za pozneje), jih zrežite na koščke in jih skupaj z jajcema, mlekom, soljo, timijanom in malce paradižnikovega olja primešajte kruhu. Mešanico nato za 15 minut postavite v hladilnik.

2 Oplaknite in otrite meso in v prsi zarežite 1 cm globoko, vendar jih ne zarežite do konca. Nato jih prekrijte s folijo za živila in nežno potolcite.

3 Meso začinite s soljo in ga obložite s pripravljenim nadevom. Meso nato zvijte in ga tesno povežite s kuhinjsko vrvico. Natrite ga s soljo in poprom.

4 V globoki ponvi segrejte maslo in na njem z vseh strani popecite meso. Prilijte vino in juho ter tekočino pokuhajte do ene tretjine. Olupljeno čebulo drobno sesekljajte in jo stresite v pekač. Dodajte pečene zvitke in omako, ki je pri tem nastala. Jed nato 20 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj.

5 Omako, ki je nastala med peko, in čebulo stresite v kozico ter vse skupaj nekaj minut kuhajte na srednji temperaturi. Dodajte smetano in vse skupaj pustite lahno vreti še 5 minut.

6 Olupite krompir in ga zrežite na večje kocke. Do mehkega jih skuhajte v vreli slani vodi. Očiščeno špinačo na hitro podušite na maslu. Krompirju dodajte smetano in ga pretlačite, nato pa primešajte še špinačo. Pire začinite s soljo in poprom. Postrezite z zvitki in omako.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord