Recept: Brezglutenski jagodni sladoled

11. 6. 2014
Deli
Recept: Brezglutenski jagodni sladoled (foto: Profimedia)
Profimedia

Sveže, nabrane na domačem vrtu, so še posebej sočne in odlične za pripravo sladoleda, s katerim se bodo lahko sladkali tudi tisti, ki so občutljivi na laktozo in gluten.

Za približno liter sladoleda potrebujete:
  • 200 ml mandljevega mleka
  • 200 g indijskih oreščkov (namočite jih v vodi)
  • 2 veliki zmrznjeni banani
  • 500 g domačih jagod
  • 3 do 4 žlice kokosovih kosmičev
  • 3 žlice kokosovega olja
  • 5 do 6 žlic meda ali med v kombinaciji s stevijo
  • 4 suhe fige
Priprava mandljevega mleka

100 g mandljev čez noč namočite v vodi, nato jih oplaknite in olupite kožico.

Mandlje stresite v mešalnik, dodajte 600 ml vode in mešajte dokler ne dobite kremaste zmesi. Zmes precedite skozi gazo, mleko porabite za pripravo sladoleda, zmlete mandlje, ki ostanejo, pa lahko porabite za pripravo peciva.

Mleko ponovno prelijte v mešalnik, dodajte čajno žličko vanilje in 3 do 4 suhe fige, ki ste jih predhodno prav tako namakali v vodi.

Priprava sladoleda

Mleku, ki ste ga prelili v mešalnik, dodajte najprej indijske oreščke (prej ji odcedite), nato pa postopoma še preostale sestavine, razen kokosovega olja.

Mešajte dokler ne dobite kremaste mase. Na koncu dodajte še kokosovo olje in vse skupaj ponovno dobro premešajte.

Maso prelijte v posodo ali modelčke za sladoled in za nekaj ur postavite v zamrzovalnik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord