riba-krompir

Narava se prebuja in tudi v nas se pretaka nova energija. Privoščimo si pomladanski meni iz lahkih, toda zato toliko bolj zdravih jedi.

Krompirjeva juha

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 čebulo
  • 2 žlici olja
  • 4 krompirje
  • pol zelene
  • 700 ml zelenjavne juhe
  • 100 g čemaža
  • 100 ml smetane
  • 2 žlici kremne kisle smetane
  • sol in poper
Priprava:

1. Čebulo olupite, jo drobno sesekljajte in stekleno popražite na olju. Olupite krompir in zeleno ter oboje zrežite na majhne kocke. Stresite jih k čebuli in prilijte juho. Juho po okusu začinite s soljo in poprom ter pustite, da se kuha približno 15 minut.

2. Čemaž oplaknite in ga sesekljajte. Stresite ga k preostalim sestavinam in dodajte še smetano. Juho zavrite in nato posodo odstavite.

3. Juho pretlačite s paličnim mešalnikom in jo izboljšajte še s kislo smetano.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 280 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 41 g.

Ribji filet s paprikovo salso in krompirjevimi kockami

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 srednje velike krompirje
  • 2 žlici olja
  • 1 zeleno in 1 rdečo papriko
  • 1 strok česna
  • 1 žlico masla
  • 150 ml suhega belega vina
  • 150 ml smetane
  • 1 majhen šopek gladkega peteršilja
  • 4 ribje filete (po 150 g)
Priprava:

1. Krompir olupite, ga zrežite na kocke in jih približno 10 minut pecite v ponvi na vročem olju. Pogosto ga obrnite in premešajte.

2. Papriki očistite, odstranite semenje in ju zrežite na trakove. Olupljen česen zrežite na rezine. V ponvi segrejte maslo in na njem približno 2 minuti pecite trakove paprike, nato pa dodajte še česen. Po nekaj minutah praženja prilijte vino, vse skupaj začinite s soljo in poprom ter dušite približno 5 minut. Zalijte s smetano in zavrite.

3. Peteršilj sesekljajte in ga primešajte salsi.

4. Ribje filete začinite s soljo in poprom ter jih na vročem olju z vsake strani pecite po tri minute. Filete postrezite s krompirjem in salso.

Čas priprave: približno 40 minut.
Na osebo: približno 380 kcal, beljakovine: 30 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 31 g.

Sladice, ki jih predlagamo:

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Ideja za slasten božični jedilnik

Odličen praznični jedilnik, s katerim boste zagotovo očarali vse goste.

Recepti: Jedi, ki ščitijo pred tumorji

Hrana lahko precej pomaga pri boju z rakom. Za vas smo pripravili tri okusne recepte.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri