RECEPT: Mariniran losos s soljo, sladkorjem in koprcem

2. 1. 2016
Deli
RECEPT: Mariniran losos s soljo, sladkorjem in koprcem (foto: Osebni Arhiv | Luka Novak in Valentina Smej Novak)
Osebni Arhiv | Luka Novak in Valentina Smej Novak

Skandinavci so znani mojstri za pripravo severnomorskih rib, ki vsebujejo veliko dobrih maščob. Losos je okusen, zdrav in lahek za pripravo.

Potrebujemo:
  • file lososa v kosu (600 g) s kožo vred
  • 70 g grobe soli 
  • 70 g sladkorja
  • lupina pol bio limone
  • cvetovi in lističi koprca
Priprava:

Vzamemo keramičen pekač ali podobno plitvo posodo, na primer krožnik, kjer bomo marinirali lososa. Sol in sladkor premešamo.

Lososa po mesnati strani potresemo z nastrgano limonino lupinico in koprcem.

Po dnu posode potresemo polovico mešanice soli in sladkorja. Čez s kožno stranjo navzdol položimo lososa. Po vrhu potresemo z drugo polovico solno-sladke mešanice. Prekrijemo z gospodinjskim papirjem in čez položimo tetrapak mleka ali kakšno težjo kozico, ki bo stvar obtežila. Potisnemo v hladilnik in pustimo čez noč.

Naslednji dan lososa odgrnemo, obrišemo in osušimo s kuhinjskim papirjem (sol in sladkor se bosta stopila v sirup) ter prečno narežemo na tanke rezine (brez kože).

Postrežemo s krhlji limone, s kiselkastim črnim kruhom, nastrganim hrenom, rdečo peso, kislo smetano ...

Pripravila Luka Novak in Valentina Smej Novak

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"