10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

RECEPT: Pogumno pripravite kraljico Prekmurja - gibanico

17. 6. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Recept za pravo prekmursko gibanico je zaščiten, saj mora sladica izpolnjevati določene kriterije, vam pa predstavljamo dva odlična približka. Zato le pogumno pripravite kraljico Prekmurja po navdihu blogerjev.

Slika 1/2

GIBANICA NA 'EASY' NAČIN

Sestavine:

Testo:

• zavitek vlečenega testa (5 listov, ki jih razpolovimo)
• 200 gramov stopljenega masla

Makov nadev:

• 200 gramov mletega maka
• 2 žlici rjavega trsnega sladkorja
• 2 dl mleka

Orehov nadev:

• 250 gramov mletih orehov
• 2 žlici rjavega trsnega sladkorja
• 2 dl mleka

Skutin nadev:

• 500 gramov nepasirane puste skute
• 2 žlici kisle smetane
• 1 jajce
• 4 žlice rjavega trsnega sladkorja
• ščep soli

Jabolčni nadev:

• 1,5 kg jabolk
• 2 žlici rjavega trsnega sladkorja
• pol žličke cimeta
• naribana lupinica ene bio limone

Smetanov preliv:

• 250 gramov kisle smetane
• 2 rumenjaka
• žlica rjavega trsnega sladkorja

Priprava:

Makov nadev naredimo tako, da zavremo 2 dl mleka in ga prelijemo po zmletem maku in sladkorju ter vse skupaj zmešamo. Enako naredimo še orehov nadev.

Za skutin nadev dobro zmešamo vse navedene sestavine v mazav namaz. Za jabolčni nadev olupimo jabolka in jih naribamo. Dodamo sladkor, cimet in naribamo lupinico ene bio limone ter vse skupaj premešamo.

V manjši kozici stopimo maslo in si pripravimo silikonski čopič, s katerim bomo premazovali liste testa. V pekač velikosti 35 x 25 cm položimo papir za peko.

Spodnja plast je sestavljena iz dveh plasti vlečenega testa. Položimo prvi list vlečenega testa, ga premažemo s stopljenim maslom in nanj drugo plast ter spet premažemo z maslom. Z žlico razporedimo polovico makovega nadeva, prekrijemo z listom testa, ki ga premažemo z maslom. Nato dodamo polovico orehovega nadeva in razporedimo po površini ter prekrijemo z listom testa in ga premažemo z maslom. Premažemo s polovico skutnega nadeva, pokrijemo z listom testa, premažemo z maslom, razporedimo polovico jabolčnega nadeva, pokrijemo z listom testa in ga premažemo z maslom.

Vse še enkrat ponovimo z drugo polovico nadevov in zaključimo z zadnjim – desetim listom testa, premazanim z maslom.

Za preliv zmešamo kislo smetano, sladkor in rumenjaka v gladko zmes, s katero prelijemo zadnjo plast. Pečemo v ogreti pečici 1 uro na 200 stopinjah.

Recept je prispeval Danilo - avtor bloga Easy recepti (www.easy-recepti.com), ki je skozi pisanje bloga odkril tisto pravo ljubezen do hrane ter iskanja in preizkušanja novih receptov.

Osebni arhiv

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri