10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

RECEPT: Slana mandljeva pita s porom, šparglji in skutnim nadevom

RECEPT: Slana mandljeva pita s porom, šparglji in skutnim nadevom (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
21. 4. 2016

Ste postali lačni? Mi tudi. In ta pita je zares okusna. Por, šparglji in skuta na mandljevem testu - odlična kombinacija!

Mandljeva moka je zdrava ter ne vsebuje glutena, zato je recept primeren tudi za tiste, ki ste alergični nanj. Nadev pa je času primeren - mlad por, mladi šparglji ...

Sestavine za eno pito (pečeno v pekaču premera 12 cm)

Za testo potrebujete:

  • 55 g mandljeve moke
  • 1 jedilno žlico kokosovega olja
  • ščep soli
  • polovico jajca

Za nadev potrebujete:

  • malo naribane bučke
  • nekaj špargljev
  • manjši por

Za preliv potrebuješ:

  • polovico jajca
  • 50 g polnomastne skute
  • dve žlici kisle smetane
  • sol, poper, muškatni orešček

Pita s porom in šparglji

Priprava:

Testo: z električnim mešanikom zmešajte vse sestavine. Testo bo sprva rahlo drobljivo, a ga z rokami zlahka oblikujete v kepo, ki jo zavijete v prozorno folijo. Testo naj v hladilniku počiva približno pol ure. Nato ga razvaljajte in prestavite v pomaščen pekač. Pazite, da bo pekač enakomerno pokrit. Testo nato z vilico prepikajte in vrnite v hladilnik, da se dobro ohladi.

Nadev: na kokosovem olju počasi prepražite na tanko narezan por, ki ga malce solite, da se bolje 'spusti'. V kozici na hitro pokuhajte šparglje in jih nato oplaknite z ledeno mrzlo vodo, da ohranijo lepo zeleno barvo. Šparglje narežite na manjše koščke, vršičke postavite na stran. Če imate dovolj pora, lahko pito pripravite tudi brez bučk. Če ga nimate, naribajte še malo bučke, jo osolite in pustite nekaj časa stati. Nato jih dobro ožemite.

Preliv: z električnim mešalnikom zmešajte sestavine za nadev - jajce, kislo smetano in skuto. Nadev solite, poprate ter dodajte malce muškatnega oreščka (po želji).

V pečici (ogreti na 180 stopinj) nekaj minut pecite testo. Testo nato vzemite iz pečice in ga nadevajte z zelenjavo, čez pa prelijte pripravljeno kremno zmes. Pito postavite nazaj v pečico in pecite 20 minut oziroma dokler ni zgornja zmes lepe zlate barve.

Recept je prispevala Katja Ropoša, avtorica bloga Cook, Eat & Smile. Še več slastnih receptov poiščite na www.cookeatandsmile.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri