Recepti: Slastne jedi iz mladega krompirja

7. 7. 2014
Deli
Recepti: Slastne jedi iz mladega krompirja (foto: Profimedia)
Profimedia

Pečen krompir malo drugače in odličen prigrizek, če zvečer pričakujete goste.

Krompir s sezamom

Zraven pa še pikantna pomaka z lanenim oljem.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 kg novega krompirja
  • sol, poper
  • 2 žlici repičnega olja
  • 2 žlici sezamovih semen
  • 2 šalotki
  • po pol šopka drobnjaka in peteršilja
  • 3 vejice koprca
  • 1 kg puste skute
  • 150 ml negazirane mineralne vode
  • 4 žlice lanenega olja
Priprava:

1. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Krompir operite, ga po dolgem prepolovite in ga stresite v skledo. Začinite ga s soljo in poprom ter dodajte 2 žlici olja in sezam. Krompir porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Krompir pecite približno 40 minut.

2. Olupite šalotki in ju zrežite na kocke. Oplaknite zelišča, jih otrite do suhega in drobno sesekljajte. Skuto zmešajte z mineralno vodo, zelišči, lanenim oljem in kockami šalotke. Začinite še s soljo in poprom. Postrezite s sezamovim krompirjem in po želji jed še okrasite.

Pikantni krompir

Pečen krompir malo drugače.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 kg majhnega novega krompirja
  • 1 šopek mlade čebule
  • 4 rdeče čebule
  • 1–2 vejici rožmarina
  • 4 žlice repičnega olja
  • sol in poper
Priprava:

1. Krompir temeljito operite in ga glede na velikost prepolovite. Očistite mlado čebulo. Zelenje zrežite na obročke in jih postavite vstran, preostalo čebulo pa zrežite na drobne kocke. Rdečo čebulo olupite in jo zrežite na tanke krhlje. Rožmarin oplaknite in ga otresite do suhega. Potrgajte iglice in jih sesekljajte.

2. V večji ponvi segrejte olje. V njem med obračanjem približno 10 minut pecite krompir in čebulo. Dodajte še kocke mlade čebule in vse skupaj pecite še 5 do 10 minut. Krompir potresite s soljo in rožmarinom. Zalijte z malce vode, ponev pokrijte in vse skupaj pecite še 5 minut. Po krompirju porazdelite zelene obročke čebule in jed še malce začinite.

Zeliščni krompir

Kot saltimbocca.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 20 g majhnih novih krompirjev
  • sol in poper
  • po približno 20 majhnih vejic timijana, rožmarina in žajblja
  • 10 tankih rezin pršuta
  • 3–4 žlice oljčnega olja
  • 2 stroka česna
Priprava:

1. Krompir temeljito operite in ga skupaj z lupino približno 20 minut kuhajte v slani vodi. Vodo odlijte in krompir olupite. Očistite zelišča in jih skrajšajte na dolžino krompirjev. Krompir začinite s soljo in poprom.

2. Rezine pršuta po dolgem prepolovite, po njih razporedite vejice zelišč in posamezne krompirje ter pršut tesno zavijte okoli krompirja.

3. V večji ponvi segrejte oljčno olje in na njem približno 10 minut ob obračanju pecite krompir. Česen olupite in ga zadnji 2 minuti pecite s krompirjem. Zraven tekne sočen goveji zrezek ali piščančje prsi in jogurtna pomaka.

Beluši in losos

Spečeno v pergamentnem papirju.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 600 g mladega krompirja
  • 1 žlico olja
  • sol in poper
  • 1 kg zelenih belušev
  • sladkor
  • 50 g masla
  • 2 žlički naribane lupinice neškropljene limone
  • 4 lososove filete (po 160 g)
  • 7 vejic pehtrana
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 2 žlički ostre gorčice
  • 2 žlici svetlega balzamičnega kisa
  • kajenski poper
Priprava:

1. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Krompir operite, ga prepolovite in ga zmešajte z oljem in soljo. Porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in približno 25 minut pecite na drugem nivoju pečice od spodaj.

2. Očistite beluše in jih po 250 g skupaj položite na pergamentni papir. Začinite jih s soljo in sladkorjem. V ponvi stopite maslo, mu primešajte limonino lupinico in ga prelijte po beluših.

3. Lososa začinite s soljo in poprom, na vsak filet položite 1 vejico pehtrana in ribe položite na beluše. Zavijte paketke in jih povežite. Položite jih na rešetko nad krompirjem in jih v pečici pecite 15 do 18 minut.

4. Potrgajte preostali pehtran in ga sesekljajte. Nad vročo vodno kopeljo stepite jajce, rumenjak, gorčico in kis. Primešajte še pehtran in začinite omako. Postrezite jed.

Krompirjeva solata

Dvojno dobra: slasten gomolj na rafiniran način.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1,2 kg malega novega krompirja
  • sol
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 1 žlico kaper
  • pol šopka rukole
  • 16 blagih zelenih čilijev
  • 2 rdeči čebuli
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • 5 žlic belega vinskega kisa
  • 1 žličko ostre gorčice
  • 4 žlice oljčnega olja
  • grobo morsko sol, poper
Priprava:

1. Krompir operite in ga približno 20 minut kuhajte v slani vodi. V tem času oplaknite paradižnike in jih prepolovite. Kapre odcedite.

2. Rukolo oplaknite, jo preberite in očistite ter osušite v solatni centrifugi. Čili oplaknite, ga po dolgem razprite in odstranite semenje. Čebuli olupite in ju zrežite na krhlje.

3. V večji posodi segrejte juho in ji primešajte kis in gorčico. Vtepite še 2 žlici olja. Krompirju odlijte vodo in počakajte, da para izpari. Izberite 24 krompirjev in jih shranite na toplem. Druge krompirje denite v marinado, vse skupaj dobro premešajte in pustite stati približno 15 minut.

4. Krompirje, ki ste jih postavili na toplo, nataknite na nabodalca, jih premažite s preostalim oljem ter jih potresite z morsko soljo.

5. Krompirjevi solati primešajte še paradižnike, čili, čebulo, kapre in rukolo. Vse skupaj začinite in porazdelite po skodelicah. Postrezite s krompirjevimi nabodali.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek