To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Recept: Vikend sladkanje

28. 6. 2015

Malo se pa moramo posladkati.

Kolaček iz skodelice – 'mug cake'

Sestavine:
  • 1/2 banane (približno 50 g)
  • 1 srednje veliko jajce
  • 1 zvrhana žlica kokosove moke (nastrgan kokos)
  • 1 zvrhana žlica mletega maka (približno 10 g)
  • 1 zvrhana žlica mletih lešnikov (približno 10 g)
  • malce soli
Preliv:
  • 1 zravnana žlica kokosovega olja
  • 1 zravnana žlica kakava v prahu
  • 1 žlica poljubnega sirupa
Priprava:

Pretlačimo pol banane in jo zmešamo z jajcem. Nato dodajamo suhe sestavine. Dobiti moramo maso, ki ni niti preveč tekoča niti preveč suha. Namesto maka, mletih lešnikov in kokosove moke lahko uporabimo tudi katero drugo.

Maso prelijemo v dve skodelici in ju damo za dobro minuto v mikrovalovno pečico pri največji moči. Kolaček je 'pečen'!

Pri prvem poskusu svetujem pazljivost pri času pečenja. Pečice se med seboj razlikujejo in edini način, da spoznamo optimalni čas pečice, je, da poskušamo. Kolačke lahko spečemo tudi v pečici kot mafine.

Za preliv segrejemo kokosovo maslo, da postane tekoče, in mu dodamo sirup (ali med oz. katerokoli drugo sladilo). V zmes olja in sirupa dodamo žlico kakava, da dobimo tekoč preliv, ki ga takoj prelijemo čez kolaček. Preliv lahko obogatimo s cimetom, ingverjem, muškatnim oreščkom, klinčki ... Okrasimo z narezano banano in lešniki.

Čokoladni kvadratki z mandlji

Sestavine:
  • 150 g mandljev (namočenih čez noč) 
  • 10 datljev
  • 50 g kakava v prahu
  • 50 g kokosovega olja
  • 150 g črne veganske čokolade
  • 1/2 pločevinke kokosovega mleka (ohlajenega)
Priprava:

Iz namočenih mandljev izdelamo mandljevo mleko (recept je preprost in ga najdete na dearkitchen.net). Nato v multipraktiku zmeljemo mandlje (ali mandljevo maso, ki je ostala pri izdelavi mleka), datlje in kakav. Dodamo stopljeno kokosovo olje in premešamo. Maso razporedimo po večjem plitvem pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Postavimo ga v zamrzovalnik.

Na vodni kopeli stopimo čokolado. Dodamo kokosovo mleko – uporabimo le strjeni, beli del, vodo pustimo. Ločila se bosta, če bo pločevinka čez noč v hladilniku. Čokolado in mleko zmešamo ter pustimo, da se zmes ohladi. Stepamo toliko časa, da se zmes prične gostiti, nato prelijemo čez osnovo. Postavimo v zamrzovalnik še za eno uro.

Recepta so prispevali:

Značke: recept

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri