To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Recept za domačo BBQ omako

5. 8. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Spet smo pri steakih, nabodalih in klobasah z žara. Za marsikoga pa je najboljše pri tem omaka. Tudi če kupite nešteto že pripravljenih izdelkov, se izplača narediti kar domačo.

Aroma

Šele s pravo aromo bo peka na žaru pravi užitek. Pri steakih in rebrcih ne sme manjkati žar oziroma BBQ-omaka. Njena osnova so paradižniki in sladkor, lahko pa je pekoča ali sladkasta. Kot marinada poskrbi, da je meso čudovito aromatično in nežno. V njej ga pustimo najmanj nekaj ur, še bolje pa 1–2 dni.

Da bo še boljša

Če je možno, omake pripravite že dan prej in mirno tudi nekoliko več. Tako se bodo še bolj 'usedle', v zaprtih kozarčkih pa jih lahko v hladilniku hranite več tednov.

Začimbna mešanica za žar

Zmešajte 10 žlic trsnega sladkorja, po 4 žlice grobe morske soli, mlete paprike in popra, 6 žlic česnovega granulata, 4 žlice čebulnega granulata in 4 žličke mletih dimljenih čilijev. Mešanica poskrbi za tipično žar aromo svinjine.

Marinada

Omaki za žar primešajte malce kisa ali limonovega soka. Po želji dodajte še zelišča. Z marinado premažite meso proti koncu peke. Za dobro marinado lahko mešanici za začimbe (recept naveden) primešate repično olje (1 žlica na 150 ml olja). Dodatna aroma: meso tik pred koncem peke natrite s suho začimbno mešanico.

Aromatičen naboj za žar omake

Morska sol, ki jo ves dan dimimo nad lesom (na primer bukov, brinov), poskrbi za močno dimljeno aromo mesa.

Javorjev sirup je slasten nadomestek za sladkor. Poleg sladkobe v omakah poskrbi tudi za nepozaben oreškast okus.

RECEPTI

Pripravljeno s kolo

Za 400 ml omake v kozici med mešanjem na 125 ml pokuhajte 500 ml kole (s sladkorjem in kofeinom). Dodajte 125 ml kečapa, 125 ml jabolčne čežane, sok 1 limone, 1 žličko worcestrske omake, žličke sojine omake in 1 žličko začimbne mešanice (recept naveden).

Kozico odstavite in po okusu primešajte še 1 žlico viskija. Še vročo omako prelijte v steklenico. Poda se k vsakemu mesu in jo lahko kar nekaj časa hranite v hladilniku.

Omaki za žar - sadna in z dimljeno aromo

Sestavine za približno 600 ml:

Za sadno omako:

  • 700 g paradižnikov
  • 3 šalotke
  • 2 žlici olja
  • 200 g sladkorja
  • 150 ml jabolčnega kisa
  • 200 g zamrznjenih malin
  • morska sol in poper

Za dimljeno omako:

  • 2 stroka česna
  • 1 čili
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • 300 ml kečapa
  • 2 žlički dimljene soli
  • 100 ml balzamičnega kisa
  • 2 žlici gorčice
  • sol, poper
  • 30 g trsnega sladkorja
  • 1 žlica medu
  • 1 žlička mlete sladke paprike

Priprava:

Sadna omaka:

Paradižnike zrežite na kocke. Šalotke olupite in jih zrežite na kocke ter jih stekleno popražite na olju. Dodajte paradižnike in jih malce podušite. Primešajte sladkor, kis, maline, 1 ščepec soli in približno 100 ml vode. V odkriti kozici pustite, da omaka lahno vre 30 minut. Začinite jo s soljo in poprom.

Dimljena omaka:

Česen olupite in ga zrežite na kocke. Čili očistite in ga sesekljajte. Oboje s preostalimi sestavinami pustite lahno vreti 20–30 minut. Začinite s soljo in poprom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri