10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Recept za krompirjev narastek

Recept za krompirjev narastek (foto: stockfood photo) stockfood photo
20. 3. 2014 Vir: liza.aktivni.si

S kot las tankimi krompirjevimi rezinami bo ta specialiteta še posebej slastna

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 kg velikega krompirja, ki se ne razkuha
  • 20 g masla
  • 150 ml mleka
  • 200 g smetane
  • sol, poper
  • 1 strok česna
  • nariban muškatni orešek
  • 3 vejice svežega timijana

Priprava

Krompir olupite, ga temeljito operite in zrežite ali pa nastrgajte na čim tanjše rezine. Odcedite jih na kuhinjskem papirju.

Namastite širok pekač za narastke. V manjši posodici med mešanjem zavrite maslo, mleko in smetano. Olupite česen in ga iztisnite zraven. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreškom.

Krompir zložite v pekač, kot bi polagali strešnike. Prelijte z vročim smetanovim mlekom. Narastek potisnite v hladno pečico in temperaturo nastavite na 150 stopinj (ventilatorsko na 130 stopinj). Narastek pecite približno 90 minut, da se obarva lepo zlato rjavo in postane nekoliko hrustljav. Oplaknite timijan, ga otresite do suhega in z njim okrasite narastek. Skupaj z mešano solato ga lahko postrežete tudi kot glavno jed. Je pa tudi izvrstna prilog dušeni pečenki, steakom in polpetom.

Čas priprave: približno 1 ura in 55 minut.

Na osebo: približno 350 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 33 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri