To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Recept za odlično kokošjo juho

8. 3. 2013

Kokošja juha je pravo zdravilo – deluje protivnetno, zatira kašelj in krepi obrambni mehanizem telesa. Pripravili smo nekaj nasvetov in recept za odlično kokošjo juho.

Recept in nasveti za odlično kokošjo juho

Za 4–6 oseb potrebujete:

Kokoš, težko od 1,5 do 2 kg, operite in jo denite v lonec. Prilijte 2 l vode ter dodajte 2 žlički soli ter nekaj zrn celega popra.

Očistite in operite po 200 g korenja, gomoljne zelene in pora, 2 čebuli, 1 strok česna, nekaj vejic peteršilja in 1 peteršiljevo korenino. Zelenjavo narežite in jo dodajte h kokoši.

Dodajte 1 lovorov list in po želji še 1 klinček ali 1 ščepec muškatnega oreščka.

Juho zavrite, s površine poberite pene in jo pri srednji temperaturi kuhajte od 1,5 do 2 uri.

Iz juhe vzemite kokoš in korenje ter juho precedite. Meso ločite od kosti, mu odstranite kožo in kite ter ga zrežite na koščke. Meso in na kolute narezano korenje denite nazaj v juho in jo po okusu še solite in poprajte.

Nasveti:

  • Kokoš temeljito operite od zunaj in od znotraj. Če želite bolj krepko juho, kokoš položite v hladno vodo, če pa želite bolj okusno meso, kokoš položite v vročo vodo. Če je kokoš izrazito mastna, odstranite maščobo, ki je ob zadku in vratu.
  • Med kuhanjem na površini juhe nastajajo pene, ki juho naredijo kalno. Zato jih s penovko sproti pobirajte s površine juhe.
  • Kokoš in zelenjavo vzemite iz lonca. Na veliko cedilo položite papirnato brisačo in čezenj precedite juho, da bo bolj bistra.
  • Ohlajeno juho po porcijah prelijte v vrečke za zamrzovanje ali posodice in jo zamrznite. Pri odtaljevanju v loncu ji prilijte malo vode in jo po okusu še začinite.
Juha na zalogo

Če nimate časa skuhati sveže kokošje juhe, jo pripravite na zalogo. Skuhajte velik lonec juhe, ohlajeno prelijte v plastične posodice, vrečke ali kozarce za vlaganje ter jo zamrznite. Dodate lahko tudi koščke mesa in narezano zelenjavo.

Pozor: juhe ne nalijte čisto do roba, sicer bo embalaža med zamrzovanjem počila. Juho lahko hranite v zamrzovalniku približno tri mesece.

Preberite še Zdravilna kokošja juha.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri