RECEPTI: Jagodna pena, juhica in kupa

1. 8. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
RECEPTI: Jagodna pena, juhica in kupa

To so prave jagodne sanje. Zaprite oči in uživajte.

Jagodna pena

Dekorativen in rafiniran dodatek: hrustljavi karamelni mandlji.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 500 g jagod
  • 1 vaniljev sladkor
  • 8 listov želatine
  • sok 1 limete
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 250 ml pinjenca
  • 75 g jogurta
  • 1 žlico tekočega medu
  • 200 g smetane
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 50 g mandljevih paličic

Priprava:

Jagode oplaknite in jih očistite. 300 g jih zrežite na kocke, jim primešajte vaniljev sladkor in ji postavite vstran.

Želatino namočite. Segrejte limetin sok in v njem stopite ožeto želatino. Gladko zmešajte sladkor v prahu, pinjenec, jogurt in med. Jagodne kocke dobro pretlačite in jih primešajte. Nato dodajte še mešanico limete in želatine ter maso postavite v hladilnik. Čvrsto stepite smetano. Ko začne krema želirati, ji primešajte še stepeno smetano. Posodo pokrijte in kremo čez noč postavite v hladilnik.

V ponvi na 1 žlici vode stopite sladkor. Med lahnim vrenjem ves čas mešajte, dokler ne nastane zlat sirup. Primešajte mandlje. Ko se prevlečejo s sirupom, jih nanesite na papir za peko in počakajte, da se ohladijo.

Preostale jagode zrežite na tanke rezine in jih porazdelite po desertnih krožnikih. Iz jagodne pene z žlico naredite cmočke in jih porazdelite po sredini krožnikov. Potresite z mandlji in sladico po želji še okrasite.

Čas priprave: 50 minut + hlajenje 12 ur.
Na osebo približno 460 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 24 g, ogljikovi hidrati: 50 g.

Jagodna juhica

Aromatična, z bazilikinimi cmočki.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 3 liste želatine
  • sok in nastrgano lupinico 2 bio limet
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 1 šopek bazilike
  • 250 g pasirane skute
  • 3 beljake
  • sol
  • 500 g jagod
  • 60 g sladkorja
  • 250 ml penine

Priprava:

Želatino namočite. Segrejte limetin sok, lupinico in 40 g sladkorja v prahu. V mešanici stopite ožeto želatino in počakajte, da se malce ohladi.

Baziliko oplaknite, jo otresite do suhega in potrgajte lističe. Dodajte jo skuti, ki ste jo primešali mešanici želatine in vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Beljakom dodajte 1 ščepec soli in jih stepite v trd sneg. Primešajte ga peni. Bazilikino peno za 2–3 ure postavite v hladilnik.

Vmes oplaknite in očistite jagode ter jih zrežite na majhne koščke. Dve tretjini skupaj s sladkorjem in penino denite v električni mešalnik in vse skupaj gladko ukašite.

Preostale jagode porazdelite po globokih krožnikih in jih prelijte z 'juhico'. Iz pene naredite cmočke, jih po potrebi še prepolovite in postavite v juhico. Po želji jo še okrasite.

Čas priprave: 45 minut + hlajenje 3 ure.
Na osebo približno 300 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 47 g.

Jagodna kupa

Sadje s čokoladno-sirovo kremo.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 strok vanilje
  • 500 g smetane
  • 75 g sladkorja
  • 5 rumenjakov
  • 30 g škroba
  • 100 g svežega sira
  • 100 g belih čokoladnih ostružkov
  • 500 g jagod
  • meta

Priprava:

Strok vanilje po dolgem razprite in postrgajte sredico. Strok in sredico denite v 400 g smetane, dodajte še 40 g sladkorja ter vse skupaj zavrite. Kozico nato odstavite. V skledi zmešajte rumenjake, 30 g sladkorja in škrob. Med mešanjem nato prilijte še vaniljevo smetano. Vse skupaj nato zlijte nazaj v kozico, med mešanjem na srednji temperaturi zavrite in še malce pokuhajte, da se zgosti. Takoj prelijte v skledo in počakajte, da se krema ohladi. Od časa do časa jo premešajte. Na koncu odstranite strok vanilje.

Čvrsto stepite preostalo smetano. Vaniljevi kremi gladko primešajte sveži sir in nato še smetano ter čokoladne ostružke. Kremo za 1 uro postavite v hladilnik.

Očistite jagode in jih zrežite na majhne koščke. Skupaj s kremo jih v slojih zložite v visoke kozarce, okrasite z meto in postrezite ohlajeno.

Čas priprave: 30 minut + hlajenje 1 ura.
Na osebo približno 810 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 62 g, ogljikovi hidrati: 45 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek