RECEPTI: Jedi s svežimi zelišči - neustavljivo!

29. 6. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Sveža zelišča poskrbijo za optično in okusno piko na i. Čisto zares neustavljivo!

1 / 3
Arhiv revije Lisa

GRAHOVA PITA Z ZELIŠČI Z UŽITNIMI CVETOVI

Za 8 kosov potrebujete:

• 250 g moke
• 125 g masla
• 5 jajc
• sol in poper
• 1 debel šop mešanih zelišč
• 150 g kozjega svežega sira
• 200 ml mleka
• 1 šopek mlade čebule
• 250 g leče
• 180 g zamrznjenega graha
• 150 g kozjega sira v zvitku
• užitne cvetove za okrasitev

Priprava:

Presejte moko ter ji dodajte koščke masla. Primešajte še 1 jajce, ½ žličke soli in 1 do 2 žlici hladne vode ter na hitro zgnetite voljno testo. Zavijte ga v folijo za živila in ga za 1 uro postavite v hladilnik.

Oplaknite zelišča. Polovico sesekljajte in jih zmešajte s svežim sirom, 4 jajci in mlekom. Pretlačite in začinite. Očistite mlado čebulo in jo zrežite na obročke. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

Namastite model za pite (premera 28 cm) in ga potresite z moko. Testo na pomokani delovni površini razvaljajte v krog s premerom 35 cm. Z njim obložite model ter odrežite ven segajoče testo. Dno na več mestih prebodite z vilicami in nanj položite papir za peko in lečo. Testo pecite 15 minut.

Odstranite papir in lečo ter testo pecite še približno 10 minut. Zmešajte grah in mlado čebulo in mešanico porazdelite po testu. Prelijte z jajčnim mlekom in po njem nadrobite kozji sir. Pito 30 do 35 minut pecite na srednjem nivoju pečice. Okrasite jo s preostalimi zelišči, užitnimi cvetovi in po želji potresite še z rezinami redkvic.

Na kos: približno 450 kcal, beljakovine: 18 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 27 g.