10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Recepti: Koleraba, kot je ne poznate

Recepti: Koleraba, kot je ne poznate (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 7. 2014

Prijetno sladkasta, med kuhanjem pa se lepo navzame okusa drugih živil.

Polnjena koleraba

Ta zelenjava ima nekaj hrustljavega: nadev je iz pšeničnih zrn.

Za 4 osebe potrebujete:

60 g pšeničnih zrn

4 velike kolerabe

1 pest špinače

sol in poper

1 čebulo

4 žlice kisle smetane

4 žlice naribanega sira

4 liste zelja

1 strok česna

200 g koščkov paradižnikov (pločevinka)

1 žličko posušenega timijana

nariban muškatni orešek

200 ml zelenjavne juhe

Priprava:

1. Pšenico namakajte 8 ur. Pečico segrejte na 160 stopinj (ventilatorsko na 140). Zelenjavo očistite. Kolerabam odrežite pokrove, jih izdolbite in izdolbeno zrežite na kocke. Zelenje shranite za pozneje. Špinačo blanširajte v slani vodi, jo nato oblijte s hladno vodo, iztisnite in sesekljajte.

2. Olupljeno čebulo zrežite na kocke. Zmešajte jo z odcejeno pšenico, špinačo, polovico kock kolerabe, 2 žlicama kisle smetane in sirom. Zmes začinite. Z njo nadevajte kolerabe in jih postavite v model za narastke.

3. Očistite še zelje in česen ter oboje zrežite na trakove. Oboje primešajte paradižnikom, dodajte še timijan in preostale kocke kolerabe ter mešanico začinite s soljo, poprom in muškatom. Porazdelite okoli kolerab. Prilijte 100 ml juhe in jed pecite približno 45 minut. Po tem času okoli kolerab prilijte preostalo juho. Omaki vmešajte kislo smetano, jo začinite in jed potresite še z zelenjem kolerabe.

Čas priprave: 1 ura in 25 minut + namakanje 8 ur.
Na osebo približno 220 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Kolerabin narastek

S krompirjem in sladkornim grahom.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 400 g krompirja, ki se ne razkuha
  • 400 g kolerabe
  • 200 g sladkornega graha
  • 2 stebli peteršilja
  • 150 g puste skute
  • 150 g svežega sira
  • 3 beljake
  • sol, poper
  • 1 mocarelo (125 g)
Priprava:

1. Krompir in kolerabo olupite in vse skupaj zrežite na približno 1 cm velike kocke. Sladkorni grah oplaknite, ga očistite in ga počez prepolovite. Peteršilj oplaknite, ga otresite do suhega, potrgajte lističe in jih sesekljajte. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj).

2. Zmešajte skuto, sveži sir in peteršilj. Iz beljakov stepite trd sneg in ga primešajte skutni mešanici. Nato dodajte še krompir, kolerabo in sladkorni grah. Zmes začinite s soljo in poprom ter jo stresite v večji model za narastke.

3. Mocarelo odcedite in jo zrežite na tanke rezine. Z njimi obložite narastek in ga pecite približno 30–40 minut. Po 20–30 minutah peke ga po potrebi pokrijte z aluminijasto folijo.

Čas priprave: 60 minut.
Na osebo približno 240 kcal, beljakovine: 23 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Kolerabini zrezki

Aromatičen parmezanov plašček.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 2 jajci
  • 800 g kolerabe
  • sol, poper
  • 50 g moke
  • približno 150 g drobtin
  • 40 g naribanega parmezana
  • 100 ml olja
  • 400 g jogurta
  • 4 žlice mešanih sesekljanih zelišč
  • limonin sok
  • kajenski poper
Priprava:

1. Razžvrkljajte jajci. Kolerabo olupite in jo zrežite na približno 4 mm debele rezine. Začinite jih s soljo in poprom. Povaljajte jih v moki in nato v jajcih. Drobtinam primešajte parmezan in v tej mešanici povaljajte rezine kolerabe. Panado še malce zatisnite.

2. V večji ponvi segrejte olje in v njem po posameznih porcijah vsako rezino kolerabe z vsake strani pecite 2–3 minute, da postanejo lepo zlato rjave. Odcedite jih na kuhinjskem papirju.

3. Za pripravo pomake zmešajte jogurt in zelišča ter mešanico začinite s soljo, poprom in ščepcem kajenskega popra. Postrezite jo skupaj s kolerabnimi zrezki in vse skupaj po želji še okrasite.

Čas priprave: 60 minut.
Na osebo približno 480 kcal, beljakovine: 18 g, maščobe: 24 g, ogljikovi hidrati: 46 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri