To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Recepti: Na žlico ob hladnih dneh

Recepti: Na žlico ob hladnih dneh (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 2. 2018 Vir: Lisa

Kakovostne sestavine, veliko zelenjave, še več okusa, preprosto pripravljeno ... Ja, tudi enostavno je lahko zelo dobro.

Zelenjavna enolončnica

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 steblo pora
  • 150 g buče 
  • 1 koromač 
  • 1 krompir
  • 1 veliko koničasto rdečo papriko
  • 1 šalotko
  • 1 strok česna
  • pol šopka mešanih zelišč
  • 2 žlici olja 
  • mlet čili
  • sol in poper
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • 4 posušene paradižnike (v olju) 
  • 1 žlico sesekljanega peteršilja
  • 1 noževo konico nastrgane lupine neškropljene limone
Priprava:

1. Očiščen por zrežite na obročke, bučo pa na kocke. Koromač zrežite na kocke, zelenje pa sesekljajte in ga prihranite za pozneje. Krompir olupite in ga zrežite na kocke. Papriko zrežite na trakove. Olupite česen in šalotko in oboje zrežite na kocke. Zelišča oplaknite in jih povežite v šopek.

2. Šalotko in česen popražite na olju. Dodajte zelenjavo. Začinite jo s čilijem, soljo in poprom. Dodajte še zeliščni šopek. Prilijte toliko juhe, da sestavine ne bodo popolnoma prekrite. Zavrite in na srednji temperaturi juho pustite lahno vreti v pokriti posodi 10 do 15 minut.

3. Paradižnike odcedite, jih sesekljajte in jih zmešajte s peteršiljem, limonovo lupinico in zelenjem koromača. Polovico primešajte zelenjavi, juho še enkrat začinite in po njej potresite drugo polovico zelene mešanice. Zraven tekne hrustljava francoska štruca.

Lonec s teletino in gobami

Za 4 osebe potrebujete:
  • 600 g teletine (za kuhanje)
  • 2 žlici limonovega soka
  • sol
  • 250 g šampinjonov
  • 1 velik korenček
  • 1 čebulo
  • 5 klinčkov
  • 1 šopek peteršilja
  • 30 g moke
  • 30 g zmehčanega masla
  • 2 rumenjaka
  • 100 g smetane (oziroma zgostite na svoj način)
Priprava:

1. Meso oplaknite, ga osušite, nakapajte z limonovim sokom in začinite s soljo. Prilijte toliko vode, da bo pokrito, in ga zavrite.

2. Med tem očistite zelenjavo. Gobe zrežite na rezine, korenje pa na koščke. Čebulo prepikajte s klinčki. Peteršilj oplaknite in ga povežite v šopek. Vse skupaj dajte k mesu in zavrite ter pustite, da meso in zelenjava lahno vreta približno 90 minut.

3. Pregnetite moko in maslo. Približno 30 minut pred koncem kuhanja mešanico dodajte mesu, vmešajte in pokuhajte. Po 30 minutah posodo odstavite s kuhalne površine.

4. Meso, peteršilj in čebulo vzemite iz posode. Meso zrežite na koščke. Rumenjaka stepite s smetano, z mešanico zgostite omako, vendar ta ne sme več vreti. Meso stresite nazaj v posodo in pustite, da se juha na nizki temperaturi kuha še približno 5 minut. Nato jo začinite in jo po želji okrasite še s sesekljanim peteršiljem.

Zeljna mineštra

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 čebulo
  • 1 majhno koničasto zelje
  • 1 kg mešanega korenja (vijoličastega, rumenega, oranžnega)
  • 150 g zelene
  • 2 žlici olja
  • 20 g masla
  • sol, poper
  • 1 l juhe
  • ½ šopka peteršilja
  • 1 strok česna
  • nastrgano lupinico polovice neškropljene limone
Priprava:

1. Čebulo olupite in jo zrežite na drobne kocke. Očistite zelenjavo. Zelje zrežite na četrtine, ga oplaknite in odcedite ter narežite na ozke trakove. Korenje zrežite na rezine, zeleno pa na kocke.

2. Kocke čebule popražite na vročem olju in maslu v večjem loncu. Dodajte zelenjavo in vse skupaj med mešanjem podušite. Začinite s soljo in poprom. Prilijte juho, posodo pokrijte in pustite, da juha lahno vre približno 15 minut. Vmes premešajte. Mineštro preverite in po potrebi še enkrat začinite.

3. Sesekljajte peteršilj in olupljen česen, oboje zmešajte z limonovo lupinico in primešajte mineštri. Enolončnico po želji okrasite še s svežimi zelišči.

Perutninska enolončnica

Za 4 osebe potrebujete:
  • 500 g fileja piščančjih prsi 
  • 1 žlico olja
  • 1 srednje veliko čebulo
  • sol, poper
  • 400 g koničastega zelja
  • 400 g korenja
  • 500 g krompirja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 600 ml perutninske juhe
  • ½ šopka gladkega peteršilja
Priprava:

1. Meso oplaknite, ga obrišite in zrežite na koščke. Olupite čebulo in jo zrežita na trakove. Očistite zelenjavo in krompir. Če je treba, vse skupaj tudi olupite in zrežite na majhne koščke.

2. V široki posodi segrejte olje in na njem približno 2 minuti pecite meso z obeh strani. Začinite ga s soljo in poprom ter ga nato vzemite iz posode.

3. Na maščobi, ki je ostala, lahno popražite čebulo in paradižnikovo mezgo. Zraven nato popražite še krompir in zelenjavo ter vse skupaj zalijte z juho.

4. Peteršilj grobo sesekljajte in ga primešajte polovico. Juho še malce pokuhajte in jo nato 10 minut kuhajte v pokriti posodi. Nato vanjo stresite meso. Juha naj lahno vre še nadaljnjih 10 minut. Nato jo začinite in potresite s preostalim peteršiljem.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri