Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Recepti: Poletno in lahko

4. 7. 2014 Vir: Lisa

Poleti raje posežemo po bolj lahkih jedeh - najpogosteje po zelenjavi, solati, ribah in pustem mesu. Zato imamo danes za vas 3 preproste ideje za kosilo.

Ribji filet z zeliščno skorjico

Mediteransko s paradižniki in kaprami.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 ribje filete (po 150 g)
  • 2 žlici limoninega soka
  • sol, poper
  • 800 g češnjevih paradižnikov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici kaper
  • pol šopka timijana
  • 1 strok česna
  • 4 žlice mletih mandljev
  • 4 žlice naribanega parmezana
Priprava:

1. Ribje filete oplaknite pod hladno vodo in jih osušite. Ribo nakapajte z limoninim sokom in jo začinite s soljo in poprom. Češnjeve paradižnike oplaknite in jih prepolovite.

2. V ponvi segrejte oljčno olje in na njem malce podušite paradižnike. Začinite jih s soljo in poprom. Kapre odcedite in jih dodajte skupaj s polovico timijana.

3. Na paradižnik položite še ribo in vse skupaj približno 10 minut dušite v zaprti ponvi. Nastati mora omaka, drugače prilijte še malce juhe. Segrejte pečico in izberite program peke na žaru.

4. Olupite česen. Preostalemu timijanu potrgajte lističe, jih sesekljajte ter zmešajte s parmezanom in mandlji. Če ponev ni nepregorna, paradižnike in ribo skupaj z omako prenesite v model za narastke. Po ribi porazdelite sirovo mešanico in vse skupaj pecite pod žarom približno 5 minut.

Čas priprave: približno 60 minut.
Na osebo: približno 315 kcal, beljakovine: 35 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Avokadova solata

Slastno kiselkasta z grenivkinimi fileji.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 200 g kuhane šunke (lahko jo tudi izpustite ali nadomestite s popečenimi piščančjimi trakci)
  • 1 strok česna
  • 2 rožnati grenivki
  • malce drobnjaka
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • sol, poper
  • sladkor
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 majhno solato
  • 2 zrela avokada
Priprava:

1. Šunko zrežite na trakove. Česen prepolovite in z njim natrite solatno skledo. Grenivke temeljito olupite, pri tem odstranite tudi belo kožo. Med ločevalno kožico izrežite fileje in pri tem prestrezite sok. Iztisnite še sok iz ostankov grenivke, mu primešajte balzamični kis in polivko začinite s soljo, poprom in sladkorjem. Primešajte še oljčno olje.

2. Očistite solato. Avokada po dolgem prepolovite in odstranite koščico. Izločite meso sadeža in ga zrežite na koščke. Primešajte jim še grenivkine fileje in polivko. Začinite s soljo in poprom. Mešanici primešajte še solato in šunko. Drobnjak oplaknite, ga otresite do suhega, sesekljajte in potresite po solati.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 370 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati: 7 g.

Steak na gobah

Zeliščno maslo za piko na i.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 šopek peteršilja
  • 250 g šampinjonov
  • 1 šopek korenja
  • 1 žlico masla
  • sol, poper
  • 4 goveje steake (po 180 g)
  • 1 žlico sončničnega olja
  • 50 g zeliščnega masla
Priprava:

1. Peteršilj oplaknite, ga otresite do suhega in sesekljajte. Gobe očistite in jih zrežite na četrtine. Korenje olupite, ga očistite in zrežite na rezine.

2. V teflonski ponvi segrejte maslo in na njem približno 5 minut pecite gobe in korenje. Prilijte malce vode. Začinite s soljo in poprom. Dodajte še peteršilj. Steake po potrebi na hitro oplaknite in jih dobro obrišite s kuhinjskim papirjem.

3. V drugi ponvi segrejte olje in v njem 2 do 3 minute z vsake strani pecite steake. Po koncu peke jih vzemite iz ponve, začinite s soljo in poprom, pokrijte z aluminijasto folijo in jih pustite počivati.

4. Steake po krožnikih razporedite skupaj s korenjem in gobami. Zeliščno maslo razdelite na štiri porcije in jih položite na steake. Po želji okrasite.

Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo: približno 370 kcal, beljakovine: 43 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 2 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri