Recepti: Slastne jesenske solate

11. 9. 2013
Deli
Recepti: Slastne jesenske solate (foto: arhiv revije Lisa)
arhiv revije Lisa

Obiščite vrt in poiščite paradižnik, rukolo, radič, špinačo, bučke... Naj se pisane jesenske barve znajdejo tudi na vašem krožniku. Solate bodo vaše telo obogatile z vlakninami, vitamini in minerali.

Insalata Italia

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 srčka solate Romana
  • 1 šopek rukole
  • 12 češnjevih paradižnikov
  • 24 kroglic mocarele
  • 1 melono
  • poper
  • 3 žličke bazilikinega pesta
  • 4 žlice balzamičnega kisa
  • 1 žličko srednje ostre gorčice
  • sol
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 8 tankih rezin pršuta

Priprava:

Insalata italiana1. Očistite obe vrsti solate in paradižnike. Solato natrgajte na koščke in jo porazdelite po 4 skodelicah. Paradižnike prepolovite. Mocarelo odcedite.

2. Melono po dolgem prepolovite, ji odstranite semena in jo zrežite na krhlje. Postrgajte meso sadeža, ga zrežite na koščke in jih začinite s poprom.

3. Mocarelo in paradižnike izmenjaje nataknite na 8 lesenih nabodalc in jih premažite s pestom.

4. Dobro zmešajte kis, gorčico, sol in poper in nato vmešajte še oljčno olje. Polivko nakapajte po solati in na vsako položite še koščke melone, po 2 rezini pršuta in nabodalci. Po želji okrasite še z zelišči.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 330 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 24 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Koktajl z rakci in kumarami

Odlična citrusna nota poskrbi za pravi okus.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g večjih kozic (kuhanih, olupljenih, očiščenih)
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 2 srčka solate Romana
  • 1 kumaro
  • 1 čebulo
  • 1 šopek drobnjaka
  • 2 žlici limoninega soka
  • 2 žlici jabolčnega soka

Priprava:

Koktajl z rakci in kumarami1. Kozice oplaknite, jih osušite in na 2 žlicah vročega oljčnega olja med stalnim obračanjem pecite od 2 do 4 minute. Začinite jih s soljo in poprom.

2. Nato oplaknite solato, jo otresite do suhega in jo zrežite na trakove. Kumaro po dolgem prepolovite, odstranite semena in jo nastrgajte na tanke trakove.

3. Ohlajene kozice zmešajte s solato in kumarami. Čebulo olupite in jo zrežite na kocke. Drobnjak oplaknite, ga otresite do suhega in nasekljajte.

4. Zmešajte limonin in jabolčni sok ter preostanek olja. Polivko začinite in ji dodajte čebulo in drobnjak. Prelijte po sestavinah za solato in vse skupaj dobro premešajte.

5. Solato s kozicami porazdelite po visokih kozarcih in jo takoj postrezite.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 275 kcal, beljakovine: 20 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

Mediteranska plošča

Z artičokami in oreški.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 jajci
  • 200 g rukole
  • 300 g artičokinih srčkov (iz kozarca)
  • 250 g mini mocarel
  • 2 žlici pistacij
  • 2 žlici pinjol
  • 2 žlici mešanih oreškov
  • pol šopka zelišč
  • 3 žlice vinskega kisa
  • 1 žlico gorčice
  • sol, poper
  • 8 žlic oljčnega olja

Priprava:

1. Jajca kuhajte v trdo približno 9 minut. Rukolo očistite in jo natrgajte na koščke. Artičoke in mocarelo odcedite in artičokine srčke zrežite na četrtine. Jajca oblijte s hladno vodo, jih olupite in pustite, da se ohladijo. Sesekljajte pistacije, pinjole in oreške ter jih zmešajte.

2. Zelišča oplaknite, jih otresite do suhega in sesekljajte. Sesekljajte tudi jajca. Zmešajte kis, gorčico, sol in poper ter dodajte še oljčno olje. Nato polivki primešajte še zelišča in sesekljana jajca.

3. Rukolo, kroglice mocarele in artičoke porazdelite po servirni plošči. Pokapajte s polivko, potresite s sesekljanimi oreški in po želji po solati zmeljite še črni poper.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 540 kcal, beljakovine: 21 g, maščobe: 49 g, ogljikovi hidrati: 4 g.

Sočne poletne sanje

Slastna združitev malin, hrušk in rokforja.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 150 g rukole
  • 50 g solate Romana
  • 2 hruški
  • 2 žlici limoninega soka
  • 2 pomaranči (najbolje rdeči)
  • 125 g malin
  • 50 g orehovih jedrc
  • 200 g rokforja
  • 4 žlice malinovega kisa
  • sol, poper
  • sladkor
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici orehovega olja

Priprava:

Solata poletne sanje1. Oplaknite rukolo in solato, ju osušite v solatni centrifugi in ju natrgajte na manjše koščke. Hruške operite, jih zrežite na četrtine in jim odstranite peščišče. Sadeže nato zrežite na tanke krhlje. Nakapajte jih z 1 žlico limoninega soka.

2. Pomaranče olupite in jim odstranite vso belo kožico. Nato jih po dolgem prepolovite in zrežite na tanke rezine. Maline preberite, jih operite in previdno osušite. Orehova jedrca drobno sesekljajte.

3. Solatne sestavine dekorativno porazdelite po štirih krožnikih. Rokfor grobo zdrobite in ga potresite po solati.

4. Kisu primešajte preostali limonin sok ter malce soli, popra in sladkorja. Primešajte še oljčno in orehovo olje ter polivko pred serviranjem nakapajte po solati. Zraven tekne čabata.

Čas priprave: približno 20 minut.
Na osebo: približno 500 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 42 g, ogljikovi hidrati: 17 g.

Špinača in rdeča pesa

Zraven pa rafinirani ješprenjevi kupčki.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 200 g ješprenja
  • sol
  • 100 g rdeče pese (surove)
  • 200 g mladih špinačnih listov
  • 1 šalotko
  • 1 jajce
  • 1 žlico sesekljanega peteršilja
  • 50 g svežega sira
  • 50 g drobtin
  • poper
  • 8 žlic olja
  • nariban muškatni orešek
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1 žlico limoninega soka

Priprava:

Solata špinača in rdeča pesa1. Ješprenj približno 40 minut kuhajte v vreli slani vodi. Nato ga odcedite in počakajte, da se ohladi. Rdečo peso olupite in jo zrežite na tanke trakove. Očistite solato in jo natrgajte na majhne koščke.

2. Šalotko olupite, jo zrežite na kocke in jih zmešajte s peteršiljem, jajcem, ješprenjem, sirom in drobtinami. Zmes začinite s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Razdelite jo na 12 porcij in iz njih oblikujte kupčke. V ponvi segrejte 3 žlice olja in na njem kupčke pecite približno 4 do 5 minut, da bodo z vseh strani lepo zlato rjavi.

3. Zmešajte solatne liste in rdečo peso ter solato porazdelite po krožnikih. Zmešajte kis, limonin sok in 5 žlic olja ter polivko začinite s soljo in poprom. Nakapajte po solati. Po njej razporedite še kupčke.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut.
Na osebo: približno 470 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 47 g.

Jagodna solata

Z rukolo, feto in piščančjimi prsmi.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 150 g rukole
  • 1 šopek drobnjaka
  • 500 g jagod
  • 150 g fete
  • 60 g orehovih jedrc
  • 2 žlici limoninega soka
  • sol, poper
  • 1 ščepec sladkorja
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 400 g fileja piščančjih prsi

Priprava:

Jagodna solata1. Očistite rukolo. Drobnjak oplaknite, ga otresite do suhega in ga drobno sesekljajte. Jagode operite, jih očistite ter jih nato zrežite na polovice oziroma četrtine.

2. Feto odcedite in jo zrežite na kocke. Orehe brez dodatka maščobe lahno popražite v ponvi, jih ohladite in nato grobo sesekljajte.

3. Za pripravo polivke zmešajte limonin sok, malce soli, popra in sladkor ter nato dodajte še 3 žlice olja in drobnjak.

4. Meso oplaknite, ga osušite in nato zrežite na trakove. Popecite jih na preostalem olju. Začinite jih s soljo in poprom, jih vzemite iz ponve in jih nekoliko ohladite. Feto, jagode in piščančje trakove porazdelite po rukoli. Potresite z orehi in nakapajte s polivko.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 470 kcal, beljakovine: 34 g, maščobe: 33 g, ogljikovi hidrati: 10 g.

Prigrizek s kozicami

Postreženo še toplo – prava poezija.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g velikih kozic (kuhanih, olupljenih, očiščenih)
  • 1 strok česna
  • po 1 žlico sesekljane bazilike in peteršilja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • poper  in sol
  • po 1 rdečo in rumeno papriko
  • 1 rdečo čebulo
  • 350 g testenin v obliki riža
  • 2 žlički limoninega soka

Priprava:

Prigrizek s kozicami1. Kozice oplaknite in osušite. Iztisnite česen in mu primešajte še zelišča ter olje. Začinite s poprom, primešajte kozice in vse skupaj približno 1 uro marinirajte v pokriti posodi na hladnem.

2. Očistite papriki in ju zrežite na majhne kocke. Čebulo olupite, jo prepolovite in zrežite na večje kocke. Testenine skuhajte al dente v vreli slani vodi. Nato jih oblijte s hladno vodo in dobro odcedite.

3. Kozice med stalnim mešanjem od 3 do 4 minute pecite v vroči ponvi. Zraven na hitro popecite še zelenjavo. Vse skupaj začinite s soljo, poprom in limoninim sokom. Počakajte, da se malce ohladi. Primešajte testenine in jed pikantno začinite. Po želji solato postrezite na solatnih listih.

Čas priprave: približno 40 minut + mariniranje 1 ura.
Na osebo: približno 500 kcal, beljakovine: 31 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 64 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"