avokado-solata_1

S sestavinami najprej hitro na vroč žar, nato pa sledi vrtiljak z drugimi ...

Solata s pečenim koromačem in puranom

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 žličko karija
  • 1 žličko začimb za piščanca
  • 1 žlico sojine omake
  • 5 žlic olja
  • 240 g puranjih prsi
  • 1 večji koromač
  • 250 g češnjevih paradižnikov
  • 1 majhen rdeč radič
  • 1 majhno frisséé solato
  • nekaj listov solate
  • šop rukole
Za polivko:
  • 2 žlički dijonske gorčice
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 6 žlic juhe
Priprava:

Najprej dobro zmešajte gorčico, oljčno olje in juho. Polivko nato postavite v hladilnik.

V skledi zmešajte kari, začimbe za piščanca, sojino omako in žlico olja. Meso

zrežite na debelejše trakove in jih za 10 minut položite v marinado.

V tem času na olju na žaru popecite rezine koromača in polovičke paradižnikov. Po peki naj se zelenjava ohladi.

Marinirano meso popecite na žaru. Solatne liste oplaknite in jih dobro osušite. Natrgajte jih na koščke in porazdelite po skledah. Dodajte rukolo, zelenjavo z žara in pečeno meso.

Avokado s solato iz oliv

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 rumeno papriko
  • 80 g slanine
  • oljčno olje
  • 1 limono
  • 200 g oliv (zelenih in črnih, brez koščic)
  • šopek sesekljanih zelišč, sol, poper
  • 4 zrele avokade
Priprava:

Papriko očistite in jo skupaj s slanino zrežite na koščke. Popražite jih na malce olja v ponvi.

Limono dobro operite. Nastrgajte lupinico in iztisnite sok. Olive sesekljajte in jim dodajte polovico limoninega soka. Nato jim primešajte še popečeno papriko s slanino in zelišča. Solato začinite s soljo in poprom ter jo postavite v hladilnik.

Avokade operite, jih obrišite in jih po dolgem zarežite do koščice. Zavrtite obe polovici, da se razpreta, in odstranite koščico. Avokade premažite z oljem in jih z odrezano stranjo navzdol položite na žar. Pecite jih 6–8 minut.

Pečene avokade premažite s preostalim limoninim sokom in začinite s soljo ter poprom. Napolnite jih s solato iz oliv, okrasite z limonino lupinico in jih postrezite s sladkim krompirjem.

Solata s pečenimi piščančjimi prsmi

Za 4 osebe potrebujete:
  • 400 g piščančjih prsi
  • mešano solato (radič, rukolo,
  • zeleno solato)
  • 400 g paradižnikov
  • 300 g kumar
  • 300 g rdeče paprike
  • sol, beli poper
  • olje za cvrenje
Za polivko:
  • 250 ml belega jogurta
  • 200 g kumare
  • 30 g koprca
  • 4 stroke česna
  • sol
Priprava:

Solato očistite in jo oplaknite pod vodo, nato pa jo dobro osušite v solatni centrifugi. Natrgajte jo na koščke in jih stresite v večjo skledo. Dodajte koščke paradižnikov, kumaro in papriko. Premešajte in postavite v hladilnik.

Piščančje prsi oplaknite in jih zrežite na koščke. Začinite jih s soljo in poprom ter jih popecite na vročem žaru. Meso pecite približno 12 minut. V tem času ga nekajkrat obrnite.

V tem času pripravite jogurtno polivko. Jogurtu primešajte nastrgano kumaro, ki ste ji prej odstranili semenje. Mešanico začinite še z zmečkanim česnom, soljo, poprom in sesekljanim koprcem. Dobro premešajte in postavite v hladilnik.

Meso primešajte solati in ga prelijte s polivko.

Sir na žaru in solata iz rdeče pese ter pomaranč

Za 4 osebe potrebujete:
  • 400 g rdeče pese
  • 3 pomaranče
  • 4 pesti solate
  • oljčno olje
  • balzamični kis
  • sol, poper
  • 500 g sira za žar
Priprava:

Rdečo peso operite in jo skuhajte do mehkega. Ko se ohladi, jo olupite in zrežite na koščke.

Pomaranče olupite. Izrežite posamezne fileje. Solato oplaknite in jo osušite v solatni centrifugi. Nato jo natrgajte na koščke. Stresite jih v skledo, dodajte pomarančne fileje in peso. Vse skupaj nakapajte z oljem in kisom ter začinite s soljo in poprom.

Sir za žar zrežite na koščke, premažite z oljem in jih popecite na žaru. Postrezite s solato.

Solata s pečenimi paradižniki

Za 4 osebe potrebujete:
  • 400 g češnjevih paradižnikov
  • vejice peteršilja
  • 2 stroka česna
  • 1 solato (ledenko)
  • pest rukole
  • pol limone
  • sol, poper
Priprava:

Paradižnike operite in jih zrežite na polovice. Premažite jih z oljem ter potresite s sesekljanim peteršiljem in česnom. Nato jih 3–4 minute pecite na žaru.

Solato in rukolo dobro oplaknite in ju natrgajte na koščke. Dodajte pečene paradižnike. Nakapajte z oljem in limoninim sokom ter potresite s soljo in poprom.

Preberite tudi: Recept: Na žaru pečen krompir, polnjen z rdečo lečo

Sorodni članki

6 odličnih poletnih solat

Iščete idejo za lahko in osvežilno poletno kosilo ali večerjo?

Poletne solate – tako slastne in zdrave

Ideje za pripravo slastnih solat, ki bodo odlično teknile v vročih dneh.

Recepti: Slastne jesenske solate

Obiščite vrt in poiščite paradižnik, rukolo, radič, špinačo, bučke... Naj se pisane jesenske barve znajdejo tudi na vašem krožniku. Solate bodo vaše telo obogatile z vlakninami, vitamini…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri