To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Riževa dieta z napitkom, ki izgoreva maščobe

Riževa dieta z napitkom, ki izgoreva maščobe (foto: Profimedia) Profimedia
21. 10. 2016

Riževa dieta z napitkom (ta vsebuje tudi borovnice, katerih sekundarne rastlinske snovi in vitamini spodbudijo izgorevanje maščob) je idealna, če hočete izgubiti nekaj kilogramov.

Če začnete dan s tem napitkom, boste presnovo za naslednjih 24 ur naravnali na vitkost!

Takole gre: vsak dan začnite z napitkom za vitkost, za kosilo in večerjo pa izberite enega od naših receptov. Vmes veliko pijte – najbolje vodo (lahko tudi nekaj žlic soka). 

Idealni partner diete
  • Hranljiv: Njegova dragocena hranila spodbudijo presnovo, za dolgo nasitijo in preprečujejo napade volčje lakote.
  • Odplavlja vodo: Zaradi visoke vsebnosti kalija se strupene in balastne snovi nevtralizirajo hitreje in tudi hitreje odplavijo iz telesa – počutimo se bolje, naša koža je napeta. Za še boljši učinek: manj solite.
  • Nizkokaloričen: Skodelica kuhanega riža ima le 150 kalorij in je skoraj brez maščob. Poleg tega pa riževe balastne snovi pospešijo prebavo.

Rižev napitek za vitkost

Za 2 porciji: 150 g riža, 50 g zamrznjenih borovnic, 2 žlički medu

Priprava:

Riž (najboljše nepoliran) zavrite v 500 ml vode in ga nato pustite lahno vreti toliko časa, da posrka vso tekočino. Nato ga popolnoma ohladite.

Kuhan riž, odmrznjene borovnice, med in 400 ml vode približno 5 minut mešajte v električnem mešalniku. In končano!

Na porcijo: približno 130 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 25 g.

Vmes pijte limonino voda za vitkost:

Na rezine zrežite 1 olupljeno kumaro, kos ingverja in 1 bio limono. Dodajte še nekaj listov mete. Vse skupaj zalijte z 2 litroma vode in postavite v hladilnik.

Ideje za pripravo jedi

Piščanec na zelju pak choi in rižu

Za 2 osebi potrebujete:

  • 150 g basmati riža,
  • sol,
  • 15 g ingverja,
  • 1 žlico medu,
  • 1 žlico svetle sojine omake,
  • 1 žlico olja,
  • sok ½ limete,
  • 1 file piščančjih prsi,
  • 1 šop pak choia,
  • 5 ml riževega kisa,
  • malce kreše

Priprava:

Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Ingver olupite in ga drobno nastrgajte. Primešajte mu med, sojino omako, ½ žlice olja in limetin sok.

Meso popecite na ½ žlice olja in ga nato približno 10 minut dušite na srednji temperaturi. Približno 2 minuti pred koncem dušenja meso premažite s ¾ marinade in ga karamelizirajte.

Pak choi skupaj s preostalo marinado približno 3 minute dušite v voku ali ponvi. Začinite s kisom.

Meso zrežite na trakove in jih postrezite z zeljem pak choi, rižem in krešo.

Na porcijo: približno 425 kcal, beljakovine: 54 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 50 g.

Polnjena koleraba

Za 2 porciji potrebujete:

  • 50 g riža,
  • 50 g zamrznjenega graha,
  • 2 kolerabi,
  • sol in poper,
  • ½ rdeče paprike,
  • ½ čebule,
  • 150 g mlete govedine,
  • ½ žlice olja,
  • 100 g svežega sira,
  • 1 žlico sredstva za zgoščevanje omak

Priprava:

Riž skuhajte po navodilih z embalaže. 4 minute pred koncem kuhanja dodajte grah.

Kolerabi olupite in ju približno 15 minut kuhajte v slani vodi.

Papriko in čebulo zrežite na kocke. Odmerite 200 ml tekočine, v kateri sta se kuhali kolerabi. Meso drobljivo popecite na olju. Zraven 3 minute pecite še čebulo in papriko.

Kolerabi izdolbite. Izdolbeno zrežite na kocke in jih primešajte rižu. Začinite. Pečico segrejte na 200 stopinj.

Kolerabi napolnite z rižem. Kolerabno vodo zavrite s svežim sirom ter omako zgostite s sredstvom za zgoščevanje. Prelijte po kolerabah in ju v pokritem pekaču pecite približno 25 minut. Začinite s soljo in poprom.

Na porcijo: približno 360 kcal, beljakovine: 24 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 36 g.

Sadna riževa solata

Za 2 porciji potrebujete:

  • 100 g dolgozrnatega riža,
  • po ½ zelene in rdeče paprike,
  • ½ pločevinke mandarin (150 ml),
  • 1 žličko mletega karija,
  • 2 žlici olja,
  • 1 žlico temne sojine omake,
  • po 1 noževo konico nastrganega muškatnega oreščka, posušenega koriandra in nastrganega ingverja,
  • 25 g pinjol, sol, poper

Priprava:

Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Očiščeni papriki zrežite na drobne kocke, mandarine pa odcedite.

Mleti kari na hitro podušite na 1 žlici olja. Primešajte še sojino omako, muškat, koriander, ingver in 1 žlico olja. Marinado zmešajte z rižem, ga pokrijte in pustite stati 30 minut.

Pinjole popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe. Vse sestavine zmešajte z rižem. Začinite s soljo in poprom.

Na porcijo: približno 415 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 54 g.

Članek je bil objavljen v reviji Lisa.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri