Segedin s peteršiljevimi njoki

11. 1. 2019 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Segedin s peteršiljevimi njoki (foto: Profimedia)
Profimedia

Brez okusnega segedina ne gre...

Za 4 osebe potrebujete:

Za segedin:

  • 1 čebulo
  • 250 g svinjine
  • 1 klobaso
  • 300 g kislega zelja
  • 40 g masti
  • 1 žlico mlete sladke paprike
  • 30 g paradižnikove mezge
  • morsko sol, sveže mleti črni poper
  • 1 žličko pimentovih zrn
  • 1 lovorjev list
  • 50 g moke

Za njoke:

  • 300 g moke
  • 1 žlico pecilnega praška
  • 2 jajci
  • 120 ml mleka
  • 20 g masla
  • 4 vejice peteršilja

Priprava:

1 Olupite čebulo in jo sesekljajte. Oplaknite in osušite meso in ga zrežite na koščke. Klobaso zrežite na kolesca. Kislo zelje oplaknite v cedilu in ga odcedite. Nato ga grobo sesekljajte. V kozici stopite mast in na njej popražite čebulo. Dodajte meso in ga dobro popecite. Primešajte mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Prilijte 300 ml vode. Vse skupaj začinite s soljo, poprom, lovorjevim listom, pimentom in dodajte še 100 g kislega zelja. Kozico pokrijte in sestavine pustite lahno vreti približno 1 uro.

2 Dodajte preostalo kislo zelje, in če je treba, še malo vode. V skledici zmešajte moko in malo vode ter jo vmešajte v golaž. Kuhajte ga še 10 minut in kozico nato odstavite.

3 Za pripravo peteršiljevih njokov: moko stresite v skledo. Primešajte pecilni prašek, ščepec soli in jajci. Prilijte mleko in stopljeno maslo. Zmešajte in zgnetite mehko in voljno testo. Vgnetite mu še sesekljan peteršilj. Zavrite kozico slane vode in s pomočjo dveh žličk oblikujte njoke. V vreli vodi naj se kuhajo 8 minut. Nato jih odcedite in postrezite s segedinom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord