Skutna torta z rožmarinom in figami

16. 11. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Skutna torta z rožmarinom in figami (foto: Profimedia)
Profimedia

Okusna sladica iz skute in fig...

Za 12 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 180 g moke
  • sol
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1 vaniljev sladkor
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 1 žlico iglic rožmarina (svežih ali suhih)
  • 50 g mletih mandljev
  • 130 g masla
  • 1 jajce

Za nadev:

  • 130 g pasirane skute
  • 90 g sladkorja v prahu
  • 1 veliko bio limono
  • sol

Za okrasitev:

  • 8 zrelih fig
  • 2 žlici marelične marmelade
  • 1 žlico medu

Priprava:

1 Moko presejte in ji primešajte sol, cimet, obe vrsti sladkorja, drobno sesekljane iglice rožmarina in mandlje. Zmehčano maslo penasto stepite z jajcem in masleno zmes vmešajte v mokasto. Zgnetite trdno testo, ga zavijte v folijo za živila in ga za 1 uro postavite v hladilnik.

2 S testom obložite dno tortnega modela (premera 24 cm) in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

3 Na testo položite aluminijasto folijo in jo obtežite s suhimi stročnicami. Testo približno 15 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Nato odstranite folijo in stročnice ter testo pecite še 15 minut. Po peki naj se ohladi v modelu.

4 Skuto približno 2 minuti stepajte s sladkorjem. Nato dodajte limonino lupinico in limonov sok, dodajte malo soli in jo stepajte še 3 minute. Kremo porazdelite po testu in torto za 15 minut postavite v hladilnik.

5 Medtem operite fige in jih po dolžini zrežite na rezine. Od zunanjega roba proti sredini jih položite na torto, tako da se bodo rezine malo prekrivale. Na koncu jih premažite s segreto marmelado z medom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord