Skutni cmoki s sadjem

3. 9. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Skutni cmoki s sadjem (foto: revija Čarovnija Okusa)
revija Čarovnija Okusa

Za posipanje lahko uporabite tudi mleti mak ali cimet s sladkorjem v prahu.

Za 6 oseb potrebujete

Za testo:

  • 50 g zmehčanega masla
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 250 g pasirane skute
  • 100 ml mleka
  • 300 g moke (lahko je tudi pirina)
  • približno 16 do 24 koščkov zrelega okroglega sadja (marelice, ringlo, slive, robide)
  • enako število kock sladkorja ali 70 g marcipana
  • moko za obdelavo testa

Za posipanje in prelivanje:

  • 120 g masla
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • ščepec mletega cimeta
  • 200 g drobtin
  • sladkor v prahu
  • stopljeno maslo

Priprava

Penasto stepite maslo, sol in jajce. Primešajte še skuto in mleko, dodajte moko in zgnetite v mehko in voljno testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za približno 30 minut postavite v hladilnik. Testo nato razdelite na dve krogli premera 4–5 cm. Po potrebi ju potresite z moko. Testo nato zrežite na koščke, velikost je odvisna od tega, koliko sadja imate. Oprano in osušeno koščičasto sadje zarežite, odstranite koščico in jo nadomestite s kocko sladkorja. Če uporabljate drugo sadje (robide, jagode), jim lahko dodate sesekljan marcipan. Sadje položite na sploščene kose testa, ga zavijte v testo in ga povaljajte med dlanmi. Cmoke počasi položite v vrelo slano vodo in jih glede na velikost kuhajte 8–14 minut.

V tem času stopite maslo. Nanj stresite vaniljev sladkor, drobtine in cimet. Vse skupaj zlato rjavo popecite. Kuhane cmoke razdelite na porcije in jih potresite s sladkornimi drobtinami ter stopljenim maslom.

Čas priprave: približno 60 minut.

Na osebo približno 810 kcal, beljakovine: 20 g, maščobe: 35 g, ogljikovi hidrati: 104 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"